Sanal âlemde ’arama’ savaşı
 

İnternette en yoğun rekabet arama motoru pazarında yaşanıyor. Sanal âlemde ’arama’ söz konusu olunca da iki isim öne çıkıyor. Yahoo ve Google. Peki bunlar arasındaki fark ne?

Internet kullanıcılarının en çok işine yarayan siteler sıralamasında arama motorları her zaman ön sıralarda yer alıyor. Bunun altında yatan sebep, bu sitelerin kullanıcının merak ettiği herhangi bir konu hakkında aradığı bilgiye birkaç saniyede kolaylıkla ulaşabiliyor olmasını sağlamak. Basit birer arama makinesi olarak kurulan bu adresler her geçen gün bilgi bankalarına eklenen binlerce veri ile ulaştığı milyonlarca farklı doküman sayesinde sanal dünyanın kütüphanesi olmuş durumdalar.
Kullanıcıların en çok tercih ettiği siteler arasına girerek internetin en cazip alanlarından biri olan arama motoru dünyasındaki rekabete bakıldığında ise iki isim öne çıkıyor. Yahoo ve Google. Yahoo’nun aylık ziyaretçi sayısı 118 milyonu, Google’ın ise 72 milyonu aşıyor. İlgi gerçekten büyük. Peki bunlar arasındaki fark ne, hangi site daha çok uygulamayı destekliyor? Aslında bu siteler arasında seçim yapmak kullanıcının tercihine kalmış çünkü her ikisinin de kendisine göre güçlü ve zayıf olduğu yanlar var.

Google ’arama’da lider
Aslında her iki site de öncelikle basit kullanım mantığıyla hareket ediyor. İstenilen kelime giriş sayfasındaki küçük kutuya giriliyor ve tek ’tık’la arama sonuçlandırılıyor. Fakat Yahoo, arama makinesi olmanın dışında pek çok farklı hizmet için de kullanıcılarına yol gösterme ve gelirlerini artırma çabasında. Açık artırma, chat (sohbet), anlık haberler, alışveriş ve dahası... Yahoo’nun e - posta sistemini kullanan 61.7 milyon kullanıcı varken, Google Gmail ile bu pazara daha yeni adım atıyor. Ayrıca Google, daha geniş kapsamda Türkçe arama desteğine sahip.
Bu ve benzeri alanlarda Yahoo’nun gerisinde kalan Google’ın en iddialı olduğu alan ise esas işi olan ’arama’ olarak ortaya çıkıyor. İnternette yapılan toplam aramaların yüzde 44.7’si Google üzerinden gerçekleştiriliyor. Google’ı, yüzde 31.8’le Yahoo ardından da yüzde 16 ile MSN izliyor. İki şirketin 2004 yılı gelirlerine bakıldığında da, Yahoo’nun 3.2 milyar dolar Google ise 2.7 milyar dolar rakamına ulaştığı görülüyor.
Kaynak:Milliyet 27 Mart 2005


 
Süper Teyze 412
 Öğretmen Işıl’a sordu : - Bize tanıdığın Osmanlı padişahlarının isimlerini sayabilir misin kızım ? - Maalesef hiçbirini tanıma şansım olmadı öğretmenim. Hepsi de ben doğmadan çok önce ölmüşl devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.