Dev dinozor T-Rex’in DNA’sı çıkarılacak
 

Bilim insanları, en büyük dinozorlardan T-Rex türüne ait kemik fosili içinde yumuşak bir dokuya rastladı. DNA’nın dokunun içinden çıkarılmasına çalışılıyor.

Dinozorlarla ilgili çalışmalar yıllardır fosilleşmiş kemikler üzerinde yapılıyordu. ABD’nin Montana eyaletinde bulunan 70 milyon yıllık Tyrannosaurus rex doku parçasındaki damarlar ve hücreler bilim insanlarına son derece detaylı analiz yapma imkanı sağlayacak. İlk sınanacak konu ise, modern kuşların dinozorlarla arasındaki bağ.

DNA’NIN SAĞLAM KALMASI ZOR
       Bir hayvan öldüğünde böcekler ve diğer küçük hayvanlar vücudun tüm yumuşak bölümlerini yiyor. Geriye kalan kemikler ise toprağa yavaş yavaş gömülüyor ve üstü kapanıyor. Toprak veya çamur altında ısıya maruz kalan kemikler daha sonra kırılıyor ve taşlaşıyor.
       Dr. Schweitzer, kemik parçaları arasındaki dokuda kan ve kemik hücrelerine benzeyen parçalar bulunduğunu söylüyor. DNA normal şartlarda kemiğe göre daha kolay bozulabilen bir yapıya sahip. DNA’nın milyonlarca yıl sağlam kalması büyük bir şans olarak değerlendiriliyor.
       Araştırma ile ilgili makale bilim dergisi Science’da yayımlandı.
Kaynak:Ntvmsnbc 25 mart 2005

 
Süper Teyze 57
 Eray okuldan döndüğünde çok heyecanlıydı. Annesine koştu : - Anneciğim ! Bu gün okulda çok ilginç bir şey duydum. Öğretmenler okula geldikleri için  para alıyorlarmış doğru mu ? - E devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.