Mona Lisa nihayet taşındı
 

Mona Lisa’nın Louvre Müzesi’nde sergilendiği salon sonunda değişti. Dünyanın en ünlü tablosunun şanına yakışan yeni salon 3 buçuk milyon euro’ya mal oldu.

1911 yılının sıcak bir yaz günüydü. Genç ressam Louis, Mona Lisa’nın bir kopyasını yapmayı kafasına koymuştu. Fakat Louis, elinde boyaları ve tuvaliyle tablonun sergilendiği salona girdiğinde gözlerine inanamadı: Duvar boştu. Hemen bekçilere haber verildi, müzeye çok sık geldikleri için şüpheli bulunan, Picasso’nun da içinde bulunduğu bir kaç kişi sorguya çekildi, tablonun bulunması için 40 franklık bir ödül vadedildi. Mona Lisa, tam iki yıl sonra bir antikacıda ortaya çıkarak Louvre Müzesi’ne geri getirildiğinde halk, tabloyu yakından görebilmek için kuyruğa girmişti. O günden bugüne de, Leonardo Da Vinci’nin tablosunun önündeki kalabalık hiç bitmedi. Bu yıl ise, dünyada 16 milyon satan "Da Vinci Şifresi" adlı kitabın etkisiyle rekor kırdı. Kavak ağacından yapılmış incecik levhasına gereken havalandırma şartlarıyla donatılmış olan yeni mekan, mimar Lorenzo Piqueras tarafından tasarlandı, eserin rahat görülebilmesi için, önünde 28 metrelik bir boşluk bırakıldı. Resmin sürekli olarak 20 derecede tutulması, nem oranının yüzde 50’yi geçmemesi ve üzerine hiç bir gölge düşmemesi sağlandı. Mona Lisa’nın yeniden gündeme gelmesi, hafızalarımızı tazelemek için de bir fırsat: Sipariş üzerine yapılmış olan bu portrenin adı, Madonna’nın kısaltması Monna ile büyük ihtimalle Floransalı bir tüccarın karısı olan Lisa’nın adının birleşimi. Fransızlar ise ona soyadıyla hitap ediyorlar: La Joconde. Tabloyu sanat tarihinde önemli kılan unsurlar, 16. yüzyıl portre sanatı için devrimci bir kompozisyona sahip oluşu ve ressamın optik, ışık ve perspektif konusuna getirdiği yenilikler. Sanatçının 1503 yılında başladığı eser, 1518 yılında Fransa Kralı 1. Fransuva tarafından satın alınmış ve asırlarca çeşitli kraliyet saraylarının duvarlarını süsledikten sonra, son sahibi Napolyon’un sarayından çıkıp 1804 yılında bir müze parçası olmuş. Alman işgali sırasında çeşitli mekanlarda saklanan tablo, 1955 yılında Bolivyalı bir deli tarafından saldırıya uğramış ve zarar görmüş. Bu tarihten sonra cam altında saklanan Mona Lisa, Louvre Müzesi’nin içinde tam yedi kere yer değiştirmiş.
Kaynak:Sabah 9 Nisan 2005

 
Süper Teyze 32
Gülin hastaydı. Yatağında yatıyor annesi de başucunda oturmuş onun sevdiği şarkıları mırıldanıyordu. Gülin birden doğruldu : - Anneciğim bir şey sorabilir miyim ? - Tabi yavrucuğum ! - Artık uyuy devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.