Cassini’nin üç bilimsel aracı arızalı
 

Satürn’ün yörüngesindeki uzay aracı Cassini 7 yılı devirdi. Uzmanlar, araçta yavaş yavaş eskime emarelerinin görüldüğünü, 12 bilimsel cihazından üçünün bozulduğunu belirtiyor.

Geçen yılın sonuna doğru NASA uzmanları Cassini’deki cihazları hareket ettiren motorlarından birinin kontrolünü yitirmişlerdi. Bu motora bağlı detektörlerden biri o günden bu yana kontrol edilemiyor. Mühendisler motorun kontrolünü ele geçirmek için yazılımını restart etmeyi deneyecek.

Cassini’deki bilimsel cihazlardan, manyetik alanları ölçen Manyetik Alan Görüntüleme Cihazı (MIMI-Magnetospheric Imaging Instrument)’e bağlı bir motor da devre dışı kaldı. Ocak 2005’ten bu yana bozuk olan motorun tamir edilmesi şimdilik imkansız gözüküyor. Görüntüleme cihazı görüntü çekmeyi başarmasına karşın, yön verilemediği için verim sağlanamıyor.
       MIMI’de meydana gelen arıza, bir üçüncü cihaz olan Alaşım Kızılötesi Tayfölçer’i (CIRS-Composite Infrared Spectrometer) de olumsuz etkiliyor. Cisimlerin yaydığı ısıyı bir termometre gibi algılayan CIRS, Satürn’ün halkalarındaki göktaşlarının kimyasal yapısının çıkarıyor. Ancak MIMI’de meydana gelen bozukluğun yarattığı titreşim, CIRS’ın çalışma ahengini bozuyor ve titreşime hassas ölçümlerini altüst ediyor. Uzmanlar MIMI’yi devre dışı bırakarak, CIRS’ın titreşimlerden olumsuz etkilenmesinin önüne geçmeye çalışıyor.
       Bilim insanları bu arızalardan kaynaklanan bilimsel veri kaybının yüzde 10 civarında olduğuna işaret ediyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 11 Nisan 2005
       

 
Süper Teyze 300
Arda ve Ada okumayı çok seven iki arkadaştılar. Okudukları kitapları değiştirmekten,sonra da onlar üzerine sohbet etmekten çok hoşlanırlardı. Bir gün Arda , Ada’ya sordu : - Son okuduğumuz kitapt devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.