‘Patlamayan mısır’ın sırrı çözüldü
 

Patlamış mısırdaki patlamamış taneciklerinin nedeni kabuklarının hava kaçırması.   

Sinema salonlarının vazgeçilmezi patlamış mısırların arasında, -her seferinde de mutlaka bulunan- kahverengi patlamamış sert mısır taneleri dikkati çeker. Bilim insanları, mısır tanelerinin neden patlamadığını araştırdı.

Mısır taneciklerinin patlaması için nem oranının yüzde 15 civarında olması gerekiyor. Purdue Üniversitesi uzmanları taneciklerin patlamasındaki sırrın dış kabukta yattığını ortaya koydu. Dış kabuğun hava kaçırması durumunda, tanecik içindeki nem oranının yeterli düzeye yükselmediği görüldü. Nem belli bir düzeye yükseldiğinde, mısır taneciğinin içindeki damarlar basınca dayanamayarak patlıyor. Ancak, kabuğun tanecikteki nemi kaçırması sonucunda ise mısır patlayamıyor.
       Purdue uzmanı Bruce Hamaker’ın, 14 farklı mısırın patlama performanslarını karşılaştırdığı makalesi BioMacromolecules dergisinin 11 Temmuz sayısında yayımlanacak.
Kaynak:Ntvmsnbc 21 Nisan 2005

 
Süper Teyze 97
  Ayşegül’ün yaşlı halası ziyarete gelmişti. Küçük kızı yanına çağırıp sordu : - Söyle bakalım güzel kızım, ev işlerinde annene yardım etmeye başladın mı ? - Evet halacığım, dedi Ayşegül.  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.