Bakırlıtepe’ye göktaşı avcısı
 

Antalya’da 1350 metre yükseklikteki Bakırlıtepe’de bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG), Danimarka’nın Kopenhag Üniversitesi’nden TFSOC (Faint Object Spectrograph and Camera-Sönük Cisimleri Görüntüleme ve Tayf Kamerası) sistemi satın aldı.

Türkiye, 300 bin dolara mal olan bu cihazla ayrıntılı gök cisimleri gözlemi yapabilen 10 ülkeden biri konumuna geldi. Gözlemevindeki teleskoba monte edilerek kullanılan cihaz, 8 Nisan 2005’te dünyadan 37 milyon ışık yılı uzaklıktaki M51 adlı galaksiyi gözlemleyerek ilk testini başarıyla tamamladı. Gözlemevi araştırmacılarından Dr. Tuncay Özışık, ‘Cihazla uluslararası standartları yakaladık. Cihazla ilk etapta bilim adamları tarafından tehlikeli olarak sınıflandırılan 3 göktaşını yakın takibe alacağız. Göktaşlarının yörünge hareketleri hassas biçimde gözlemlenerek dünyanın muhtemel bir felaket öncesi önlem için vakit kazanması sağlanacak’ dedi. Dr. Özışık, cihazın, 10 milyar ışık yılı gibi dünyadan çok uzakta ve sönük gök cisimlerinden yansıyan ışığı renklerine ayırabildiğini belirtti.  
Kaynak:Hürriyet 23 Nisan 2005

 

 
Süper Teyze 382
Okulun son günü karnesini alan Osman eve geldi ve annesi ile kucaklaştı. - Karneni aldın  mı benim akıllı oğlum ? diye sordu kadın. - Evet anneciğim, kızmayacağına söz verirsen göstereceğ devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.