Java 10 yaşında
 

İlk etapta bir ev eğlencesi aygıtı için geliştirilen ve sonra pek çok platformda kendini gösteren işlemci-bağımsız Java programlama dili bu sene 10. yaşına giriyor. Java’nın geliştiricisi Sun, yıl dönümü için pek çok kutlama planlıyor.

Sun, Java’nın 10. doğum günü kutlamalarına son on yılda dilin geliştirilmesine katkıda bulunan çalışanları için düzenlediği bir partyle başladı. Parti, şirketin California’da bulunan Santa Clara kampusunda gerçekleşti. Sun ayrıca 27 ve 30 Haziranda San Francisco’da gerçekleşecek olan JavaOne geliştiricileri konferansında halka açık pek çok kutlama düzenlemeyi planlıyor.

James Gosling önderliğinde1991’de geliştirilmeye başlanan Java, piyasada ilk olarak 1995 yılında gözüktü. İşlemciden ve işletim sisteminden bağımsız bir şekilde çalışan Java, bu özelliğiyle her türlü mikroişlemci mimarisinde çalışabilme yeteneğine sahip. Java güncel yaşantımızda sık sık kullandığımız bilgisayarlardan tost makinelerine kadar pek çok makinede çalışıyor.

Java, Netscape ve İnternet

Aslında Java, James Gosling tarafından etkileşimli bir uzaktan kumandayı güçlendirmek için geliştirildi. Ev eğlencesi aygıtları için düzenlenmiş olan bu uzaktan kumanda dokunmatik ekrana sahip bir kullanıcı arabirimi içeriyordu. Projenin laboratuardan çıkarak ciddi uygulamalarda kullanılmaya başlamasıyla beraber, Java geliştiricileri etkileşimli dijital video piyasasını hedef almaya başladılar. Fakat bu piyasanın oldukça yeni ve hatta zamanının ötesinde olması projenin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden oldu.

Tam bu noktada Java’nın yardımına hızlı bir yükselişte olan İnternet yetişti. Geliştiriciler, donanım veya işletim sistemi ne olursa olsun her türlü aygıt üzerinde bağımsız bir şekilde çalışabilen bu dilin, dünya çapında hızla artan bir bilgisayar ağı için biçilmiş kaftan olduğunu anladı. Daha sonra ise Sun ve o zamanın en büyük İnternet şirketi olan Netscape arasında 1995’de bir antlaşma imzalandı. Buna göre Java, Netcape’in Navigator Web tarayıcısıyla birlikte sunulacaktı. Java’nın Navigator ile beraber dağıtılması Java teknolojisinin yaygınlaşmasında atılan en büyük adımı teşkil ediyor.

Sun şimdilerde, çoğunu mobil telefonların oluşturduğu dünya çapında 2 milyon aygıtın Java çalıştırdığını belirtiyor. Fakat Java, aynı zamanda kurumsal uygulamaların entegrasyonunda ve Web’de de kilit bir rol üstleniyor.
Kaynak:Hürriyet 28 Nisan 2005

 
Süper Teyze 209
Sertaç’ın ablası Seda kendinden hiç hoşnut olmayan bir genç kızdı. Sürekli olarak fazla kilolarından yakınırdı. Sertaç bir gün ablasını cep telefonundan aradı ve : - Müjde ablacığım ! dedi. Çok ç devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.