Büyüklerin oyuncakçısı
 

İlk koleksiyonunu bundan 11 yıl önce çıkardı. Çizgi roman çizeri Todd McFarlane, çizdiği karakterlerin oyuncaklarını çıkaran firmanın yaptığı işi beğenmeyip, bunu kendi yapmaya karar verince başladı her şey.

Başlarda sadece ABD’de popülerdi. Ancak o kadar kaliteli üretiliyordu ki, oyuncaklara çocuklardan çok yetişkinler ilgi göstermeye başladı. Ana modeli heykeltıraşlar çiziyordu. Ardından her detayı için ayrı kalıplar alınıyor ve elle boyanıyordu. Gerçek figürler için ise üç boyutlu tarama tekniği kullanılıyordu.

Amerikalılar, McFarlane’nin karizmatik figürlerini o kadar çok tutmuştu ki, oyuncaklar kısa sürede başlı başına bir olay haline geldi. Çıkartılan tüm oyuncakları toplayıp koleksiyonunu yapan, her çıkacak yeni seriyi dört gözle bekleyen insanlar türedi. Sonunda Amerika’da yaptığı ün, tüm dünyaya yayıldı ve her yerde bir McFarlene çılgınlığı yaşanmaya başladı. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi...

AYDA 4-5 SERİ ÇIKIYOR

Oyuncaklar, Türkiye’de Toys’R’Us ve Gerekli Şeyler gibi çizgi roman dükkanlarında bulunuyor. Ancak heveslileri, daha çok çeşit bulabildikleri için genelde internetten alışveriş yapmayı tercih ediyorlar. Özellikle de McFarlane‘in resmi internet sitesi spawn.com’dan faydalanıyorlar.

Önceleri yılda 4-5 seri üreten firma, yoğun ilginin ardından şimdi ayda 4-5 seri imal ediyor. Serilerinin konuları çok çeşitli... NBA oyuncularının bulunduğu seriden, Conan, Akira, Spawn gibi çizgi roman kahramanlarınınkine, Predator, Alien gibi fantastik figürlerden, Beatles ve Elvis efsanelerine kadar birçok karakterin oyuncağını çıkarıyorlar. Seriler sınırlı sayıda üretildiğinden, kapanın elinde kalıyor. Bu yüzden koleksiyonerler bazen eksik parçaları tamamlamak için açık artırmalara bile giriyorlar. Örneğin Shaquille O’Neal oyuncakları geçen sene çıktı ve hemen tükendi.

Türkiye’de 18-50 yaş arası koleksiyoncuların bazıları oyuncakları için camekan bile yaptırıyor. Kimisi ise bir oyuncaktan iki tane alıp birini kutusunda saklıyor. Bu ürünlerin gerçek koleksiyon değerleri var ve Toy Fare adlı dergiden hangisinin değerinin indiğini, hangisinin değer kazandığını takip edebiliyorsunuz. E-bay gibi internetteki elektronik alışveriş sitelerinde de dünyanın her yerinden alıcı ve satıcılarını bulabiliyorsunuz. Türkiye’deki satış fiyatları Avrupa’dan farklı değil, 35-39 YTL arası.

SPAWN’I DA O YARATTI

Todd McFarlane (44), Kanada doğumlu, bir çizgi roman çizeri. İlk defa 1984’te Marvel/Epic Comics’te Scorpio Rose’u çizdi. Ardından Marvel’in Incredible Hulk’u, DC Comics’in Batman Dedective Comics’i geldi. Asıl çıkışını ise 1988’de Marvel’in Örümcek Adam (Spiderman) karakteriyle yaptı. Örümcek Adam serisi McFarlane’in kendi yazıp-çizdiği ilk seri oldu ve 2,5 milyon kopya sattı. 1991’de Marvel’dan ayrıldı, bunun nedeni fazla şiddet içerdiği gerekçesiyle çizimlerine karışılmasıydı. Image Comics’i kurdu ve Spawn karakterini yarattı. Spawn, o kadar başarılı oldu ki, kısa sürede oyuncakları da yapılmaya başladı. Ancak McFarlane, oyuncakların dizaynını beğenmeyince, bunu kendi yapmaya karar verdi ve 1994’te McFarlane Toys şirketini kurdu. Efsanevi McFarlane oyuncakları da işte buradan doğdu.  
Kaynak:Hürriyet 7 Mayıs 2005
 

 
Süper Teyze 378
Yaşlı kadın, kozmetik mağazasında çalışan genç satıcı kıza yaklaştı ve : - Benim bir aynaya ihtiyacım var güzel kızım, dedi. Satıcı kız sordu : - Bir el aynası mı istiyorsunuz efendim ? Yaşlı ka devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.