Kraterler Mars’ın kutuplarını şaşırttı
 

Mars’ın güney kutbunda kar yağışının coğrafi kutuptan ayrı bir noktada yer almasının nedeni anlaşıldı. Gezegenin kutuplarındaki mikroiklim, iklimsel ve coğrafi kutupların ayrışmasına neden oluyor.

Mars’ın coğrafi olarak güney kutup noktasında kar yağışı oluşmuyor. Buzullar coğrafi kutup noktasının 150 km doğusunda yer alıyor. Kutup bölgesindeki iki ayrı klimanın etkisiyle, buz kütlesi coğrafi kutup noktasından doğuya doğru kayıyor.    

Bilim insanları, Mars’ın güney kutup bölgesindeki iki büyük kraterin kendine has bir mikro iklim oluşmasına neden olduğunu belirtiyor. Her iki kraterde meydana gelen rüzgarlar, kutba yakın bir bölgede alçak basınca sebebiyet veriyor. Dünya’da da olduğu gibi alçak basınç soğuk, fırtınalı ve karlı bir hava yaratıyor. Bu kraterler alçak basınç sistemini sürekli kılıyor ve kar yağışı meydana geliyor. Esas coğrafi kutupta ise kar yağışı gerçekleşmiyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 14 Mayıs 2005        

 
Süper Teyze 341
Erdal arkadaşı can’a sordu : - Bil bakalım, bir vampirin en sevdiği meyve hangisidir ? Can’dan cevap gelmeyince Erdal söyledi : - Kan portakalı !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.