Yeni bir kemirgen türü bulundu
 

Kısa ayaklı, tüylü kuyruklu hayvan, şimdiye dek keşfedilmemiş yepyeni bir hayvan familyasının habercisi olabilir.

Bilim insanları sincap, fare ve domuz özellikleri gösteren yeni bir kemirgen türü tespit etti. Yerel dilde ‘kha-nyou’ olarak adlandırılan hayvan, Laos’ta araştırma gezisi yapan Wildlife Conservation Society (Vahşi Yaşamı Koruma Cemiyeti) üyeleri tarafından farkedildi. Genetik, anatomik ve DNA incelemesinde hayvanın, diğer kemirgenlerden milyonlarca yıl önce ayrıldığı ortaya çıktı.
 
Bölgede yasadışı yollarla vahşi hayvan ticareti yapan çetelerle mücadele eden örgüt üyeleri, hayvanı yerel bir pazarda ticareti yapılırken farketti. Vahşi hayvanlar, 19’uncu yüzyılda Batı’da ziynet eşyası pazarını beslerken, şimdilerde ise Çin’de alternatif tıpta ilaç hammaddesi olarak kullanılmak üzere öldürülüyor.
      
LAONASTES AENIGMAMUS
       Kha-nyou türü ile ilgili olarak, gece yaşadığı, vejetaryen olduğu ve kireçtaşının bol olduğu bölgeleri tercih etmesinin dışında, bilim insanları henüz ayrıntılı bilgiye sahip değil. Hayvanın her bir doğumda tek yavruya hayat verdiği düşünülüyor. Hayvanın bilimsel adı Laonastes aenigmamus olarak açıklandı.
      
DÜNYA DEĞERLERİNİ KORUYALIM
       New York merkezli Wildlife Conservation Society, Laos hükümetine bir başvuru yaparak hayvanın doğal yaşam için önemini vurguladı ve avlanmasına yasak getirilmesini talep etti. Örgüt, bu tür hayvanların bilinçsiz avlanma nedeniyle daha keşfedilmeden dünya biyolojisinden silinip gideceğini savunarak, avlanmanın durdurulmasını istiyor.
       Keşif ile ilgili makale Systematics and Biodiversity adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Kaynak:Ntvmsnbc 13 Mayıs 2005

 
Süper Teyze 158
Öğretmen coğrafya dersinde sınıfa sordu : - Porto nerededir, bilen var mı çocuklar ? Umut hemen parmak kaldırdı : - Bizim evdeki şişelerin arasında öğretmenim ! - Nasıl yani ? diyebildi  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.