Asya depremi Dünya’yı titretti
 

26 Aralık’ta meydana gelen Güneydoğu Asya depreminin yerkabuğunun her bölgesini birden salladığı ortaya çıktı.

Bilim insanları, 9.2 büyüklüğündeki son 40 yılın en güçlü depreminde ortaya çıkan enerjinin, 26 Aralık’tan günler sonra dahi yer kabuğunu titretmeye yettiğini belirledi. Uzunluğu 1.250 km olan bir çatlak boyunca oluşan deprem, 10 dakika sürmüştü. Bu şimdiye dek kaydedilen en uzun deprem süresi.

Depremin ardından elde edilen sismik veriler, deprembilim alanında yeni açılımlara olanak verecek. Son 50 yılda bu kadar büyük bir deprem meydana gelmemişti ve önceki büyük depremlerde bilimsel cihazlar bugünkü kadar gelişmiş değildi. Güneydoğu Asya depreminden çıkan sonuçları değerlendiren bilim insanları, yer kabuğunun kırılmasıyla ilgili önemli bulgular çıkardı.
      
DENİZ SULARI 0.1 MM YÜKSELDİ
       Deprem, Indo-Avustralya plakasının Avrasya plakasının altına kaymasıyla oluştu. Kaymanın şiddetiyle Avrasya Plakası’nın ucu havaya kalktı. Bu hareket, okyanus zeminin oynamasına yol açtı ve tsunami ortaya çıktı. Tsunaminin Bengal Körfezi’nde yarattığı dalga, tüm Dünya denizlerinde su seviyesinin 0.1 millimetre yükselmesine neden oldu.
      
TÜM DÜNYA TİTREDİ
       Deprem sadece deniz sularını yükseltmekle kalmadı. Yale Üniversitesi’nden Jeffrey Park’ın ölçümlerine göre, Dünya’nın hemen her bölgesi yerkabuğunda 1 cm’ye kadar çıkan bir titreşim yaşadı.  
 Depremde 300 bin kişi yaşamını yitirdi.
         Depremin neden olduğu Dünya çapındaki titreme, 26 Aralık’tan haftalar sonrasında dahi devam etti. Benzer bir durum, 1960 yılında gerçekleşen Şili depreminde de gözlemlenmişti. (1960 Şili depremi 9.5, 1964 Alaska depremi ise 9.2 büyüklüğündeydi.) Depremin merkezinden bin 500 kilometre uzaklıkta olmasına karşın, Sri Lanka’da yerkabuğu 10 cm titredi.
       Depremin oluşumunda, Hint okyasunu tabanının Asya kıtasına doğru daldığı gözleniyor. Bu nedenle açığa çıkan enerjinin büyük kısmı kuzeye doğru yayıldı, nitekim Rus sismologlar Avustralyalı meslektaşlarına göre daha yüksek enerji ve titreşim tespit etti.
       Depremde 300 bin’den fazla insan yaşamını yitirmiş veya ortadan kaybolmuştu.
 Kaynak:Ntvmsnbc 19 Mayıs 2005

 
Süper Teyze 253
İki arkadaş sohbet ediyorlardı. Biri sordu : - Senin baban futboldan anlar mı ? Arkadaşı bir kahkaha attı ve  : -Hem de nasıl ! dedi. Her maçtan önce kendi takımının nasıl kazanacağını devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.