Piri Reis’in sırrı beyazperdede
 

Genç araştırmacı yazar Metin Soylu’nun 1998 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği ile başlattığı Piri Reis haritasının sırrı, ’Cinemascope Film’ tarafından beyazperdeye taşınıyor

Yapımcılığını Tayfun ve Tekin Şahin, yönetmenliğini Atilla Özdemir’in yapacağı ’Genya’ adlı sinema filminin senaryosu ortalığı karıştıracak.

24 yaşındaki Metin Soylu, kendisini Piri Reis haritasının sırrını çözmeye adadı. Bununla ilgili olarak 18 yaşından beri çalışan Soylu, haritayı tamamladığında dünyanın onaltıgen olduğunu iddia etti. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği ile yürüttüğü çalışmalarda elde ettiği sonuçları kimse ciddiye almadı. Herkes onun yaşının küçüklüğünü öne sürdü ve ’Onaltıgen dünya’ fikrine inanmadı. Hiçbir şekilde yılmayan Soylu, hazırladığı raporu, bir kitap haline getirdi. ’Piri Reis Haritasının Sırrı’ adını verdiği kitabı uzun süre en çok satan kitaplar arasında yer aldı. Çalışmalarına devam eden Soylu’nun 20 Haziran’da ikinci kitabı çıkacak. Bordo-Siyah Yayınevi’nden çıkacak kitapta, Soylu haritayla ilgili çok ilginç sırları da ortaya koyacak.

İdamla başlayacak

Soylu’nun Piri Reis haritasındaki sırlarını ortaya serecek bir sinema filmi de çekilecek. Yönetmenliğini Atilla Özdemir’in yapacağı Genya adlı sinema filminde Piri Reis’i Cihan Ünal’ın oynaması planlanıyor. Cihan Ünal, proje aşamasında Soylu’ya çok destek veren dönemin Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay’ı canlandıracak. Metin Soylu’yu ise Toprak Sergen’in oynaması bekleniyor. Yapımcılığını Cinemascope Film’den Tayfun ve Tekin Şahin’in yaptığı ’Genya’ mart ayında tüm dünyada vizyona girecek. Film, Piri Reis’in Mısır’da baltayla kafasının kesilmesi sahnesiyle başlayacak. Balta havaya kalktığında yere iki damla kan düşmesiyle de günümüze gelinecek. Filmde ’Umut’ adını alacak olan Metin Soylu’nun hayatı anlatılacak. Soylu’nun projeye başlamasından haritayı bitirmesine kadar bütün sırlar filmle açığa çıkacak. Filmin adı ise yine dünya ve dünyanın onaltıgen olmasından geliyor. Onaltıgen kelimesindeki ’gen’ ve dünyadaki ’ya’ birleştirilerek filmin adı ortaya çıktı.

Da Vinci’yi sallayacak

Yapımcı Tekin Şahin, bu sinema projesinin dünyayı ayağı kaldıracağını belirterek, ’Piri Reis’in bir denizci olmasından dolayı, denizcilik şirketleri projeye çok ilgi gösteriyorlar. Çok büyük bir altyapımız var. Bu sırrı çözen Metin Soylu’nun askerden dönmesini bekliyorduk. Askerden gelince filmi hayata geçirmek için çalışmalarımızı hızlandırdım. Konsept danışmanı olarak kendisinden bilgileri alıyoruz’ dedi. Soylu ise, ’Piri Reis’in 16. yüzyılda hiçbir teknoloji kullanmadan çizmiş olduğu bu harita, 21. yüzyılda en son teknoloji ile yeni yeni ortaya çıkmaya başlamıştır. İddia ediyorum ki; haritadaki sır son zamanlarda tüm dünyada konuşulan Da Vinci’nin şifresini dahi sallayacak gerçekliktedir. Piri Reis gerçeğini dünyada hiç kimse beyninden atamayacak’ şeklinde konuştu.
Kaynak:Akşam 30 Mayıs 2005

 
Süper Teyze 274
Biyoloji dersinde, yaşlı öğretmen Tarkan’a sordu : - Eğer ben boks yaparsam, hangi kaslarımı aktif olarak çalıştırmış olurum oğlum ? Tarkan kendini tutamadı ve aklından geçeni söyleyiverdi :  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.