Etoburken vejetaryen olan dinozor
 

ABD’nin Utah eyaletinde bulunan dinozorun etoburluktan otoburluğa geçiş yapmak üzere bir evrim geçirmekte olduğu belirlendi.

Tüylü ve hızlı bir koşucu olduğu saptanan dinozorun et ısırmaya elverişli sivri dişlerinin otoburlara özgü daha küçük ve pürüzsüz dişlere doğru evrim geçirdiği tespit edildi. 125 milyon yıl önce yaşamış bu dinozorun otoburluğa geçişte, etoburluğu da henüz bırakmadığı belirlendi.

Araştırmayı yapan bilim insanları, 1 hektar’lık bir alanda ‘Falcarius utahensis’ adı verilen bu dinozor türüne ait binlerce kemik buldu. Uzmanlar, yüzlerce dinozorun ölüsünün bu kadar dar bir alanda toplanmasının nedenlerini araştırıyor.

Otobur dinozorların etoburlardan türediği biliniyor. Kemikleri bulunan söz konusu dinozorun, etoburluktan otoburluğa geçiş evresinde bulunduğu, bu nedenle de evrimle ilgili önemli ipuçları sağlayacağı düşünülüyor. Tüylü dinozor boydan boya 3 buçuk metre uzunlukta ve pençeleri vücuduna oranla oldukça büyük. Dinozor ayağa kalktığında 1 metre yüksekliğe ulaşıyor.

ETOBURLUKTAN VEJETARYENLİĞE GEÇİŞ
Falcarius türünün esasen Asya’da yaşadığı ve güçlü bir gövdeye sahip olduğu ifade edilirken, otoburluğa geçişte güçlü bacaklarını ve yatay gövde formunu koruduğu belirtildi. Otoburluğa geçişte dinozorun bu beslenme türüne özgü olarak karnı büyüdü, boynu uzadı ve kafası küçüldü.

Araştırmayı Utah Doğal Tarih Müzesi’nden James Kirkland, Lindsay Zanno ve Scott Sampson yaptı. Araştırmayı konu alan makale İngiliz bilim dergisi Nature’da yayımlandı.
Kaynak:Ntvmsnbc 28 Mayıs 2005

 
Süper Teyze 462
Yaşlı bir Kızılderili, New York’da bir otele gelir ve resepsiyondaki görevliye oda fiatlarını sorar : - Yan yana iki boş odamız var, der adam. Biri 50, diğeri 150 dolar, der adam, Kızılderili şaşı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.