NASA kara enerjinin sırrını çözecek
 

NASA’nın gelecek 30 yıldaki bilimsel gözlem hedefleri arasında kara deliklerin maddeyi yutarken görüntülenmesi, kara enerjinin sırrının çözülmesi gibi iddialı araştırmalar var.

NASA’nın üç yıldır süren gözlem hedeflerinin tartışıldığı bilim paneli sonuçlandı. Bilimsel hedeflerin masaya yatırıldığı panelde NASA uzmanları, gelecek 30 yıl içerisinde gerçekleştirmesi öngörülen 4 ana hedef belirledi.

BIG BANG’E GERİ DÖNÜŞ
Birinci hedef zamanın başladığı an sayılan, Big Bang (Büyük Patlama)’in araştırılması. Gelecek 10 yılda kozmik mikrodalga radyasyonu incelenecek ve ilk kozmik patlama ile ilgili kanıtlar aranacak. NASA 2015-2025 yılları arasında kütleçekim dalgalarını araştıracak.

Özel geliştirilecek Big Bang Observer cihazıyla, Big Bang’in yarattığı kütleçekim dalgaları incelenecek ve kuantum etkisi araştırılacak.

KARA DELİKLER MADDEYİ YUTARKEN İZLENECEK
Kara deliklerin uzay, zaman ve maddeyi nasıl değiştirdiğinin incelenmesi ikinci hedef olarak belirlendi. Gelecek on yılda Gamma-Ray Large Area Teleskobu kara delikleri inceleyecek, Webb teleskobu ise erken evrendeki kara delik oluşumlarını ve birleşmeleri gözlem altına alacak.

Kütleçekim gözlemleri ve X-ışını teleskobu Constellation-X kara deliklerin niteliklerini değerlendirecek. Ölçümler, İzafiyet Teorisi’nin sınanmasında kullanılacak. 2025’ten sonra ise kara deliklerin maddeyi yutuşu görüntülenecek.

KARA ENERJİ AYDINLANACAK
Kara enerji olarak adlandırılan ve ne olduğu tam olarak bilinemeyen güç, NASA’nın üçüncü hedefi. 2025’ten sonra Big Bang Observer, evrenin erken çağlarına ait uzak galaksilerdeki nötron yıldızları ve kara delikleri inceleyecek. NASA uzmanları uzayın geometrik yapısı ile kara enerji arasında bağı kullanarak bu esrarengiz gücü aydınlatmayı umuyor.

TERSİNE EVREN: ATOM ÇEKİRDEĞİ
Dördüncü ve son hedef de galaksilerin, yıldızların ve gezegenlerin oluşumunu açıklayan teorilerin gözden geçirilmesini içeriyor. İlk 10 yılda Webb Uzay Teleskobu erken evrende oluşmakta olan ilk galaksileri gözlemleyecek. Sonraki 10 yılda Constellation-X ağır elementlerin ortaya çıkışını araştıracak, üçüncü 10 yılda ise atom çekirdiğinin evrimi incelenecek.

NASA’nın bu iddialı hedeflerinin ne derecede gerçeğe dönüştüreceği önceden tahmin edilemiyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 6 Haziran 200 5

 
Süper Teyze 140
Ali ve kardeşi Duru, doğumgünü partisine davetliydiler. Pasta servisinden önce, herkese ne içmek istediği soruluyordu : - Ali, kardeşin Duru’ya sorar mısın, dedi  hanımlardan biri. Pastanın  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.