Küresel ısınmayı zeki uydu izleyecek
 

Uydu gözlemlerinde rastlanan verilerde tutarsızlık, küresel ısınma karşıtları tarafından konuyla ilgili kesin bilgi elde edilemeyeceği şeklinde yorumlanıyor. Yeni geliştirilen bir uydu, veri şaşmalarını yüzde 90 ortadan kaldırabiliyor.

Küresel ısınma karşıtlarının en sık atıfta bulunduğu argüman, uydu gözlemlerinde ortaya çıkan veri muğlaklıkları. Karşıtlar, uydu verilerindeki tutarsızlıkları örnek göstererek küresel ısınmanın bilimsel olarak kesin göstergelerle kanıtlanamayacağını savunuyor. Ancak, bilim insanları uydu gözlemlerinin veri tespitinde tam kesin sonuç vermediğini biliyor ve buna çareler arıyor.

Uydu gözlemlerinde sıkça rastlanan veri şaşmaları, hassas sensörlerdeki oynamalardan kaynaklanıyor. Uydularda bulunan hassas sensörler, atmosferdeki sıcaklıktan ekinlere kadar birçok parametreyi ölçebilecek hassaslıkta cihazlar. Sensörler aynı zamanda, küresel ısınma gözlemlerinde Güneş’ten Dünya’ya ulaşan radyasyonun ölçümünde kullanılıyor.

HATA PAYI YÜZDE 0.3
Ne var ki uydular fırlatılış esnasında şiddetli sarsıntı geçiriyorlar. Sensörlerin darbelere karşı oldukça hassas oldukları hatırlanacak olursa, fırlatıtılış sırasında darbe ve sarsıntıya maruz kaldıkları biliniyor. Uzmanlar, yörüngeye yeni giren bir uydunun hassasiyetini genellikle diğer uydulardan gelen verilere göre yeniden ayarlıyor. Haliyle yörüngedeki diğer uydular da kendi çaplarında benzer sansıntı ve darbeleri geçirmiş oluyor. Dolayısıyla uyduların fiziksel olarak karşılaştıkları zorluklar, elde ettikleri verilerde meydana gelen şaşmalara neden oluyor.

Bilim insanları uydu verilerindeki şaşmayı, ya da hata payını yüzde 0.3 olarak hesaplıyor. İlk bakışta yüzde 0.3’lük bir ölçüm sapması ‘cüzzi’ görünebilir. Ancak bu rakam, küresel ısınma tespitinde, 2 derece’lik bir şaşmaya isabet ediyor. Söz konusu 2 derece’lik şaşma ise, Dünya’yı buzul çağıyla küresel ısınma arasında herhangi bir noktaya yerleştirecek kadar geniş bir aralık.
Kaynak:Ntvmsnbc 5 Haziran 2005


 
Süper Teyze 330
Demet anneannesine yalvarıyordu : - Ne olur anneanneciğim, bana 2 YTL ver ! Ne olur ! - Ne yapacaksın o parayla ? diye sordu anneannesi. - Hiiiiç ! dedi küçük kız. Sokağın köşesinde bağıran devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.