Mars semalarında yıldız kayması
 

NASA’nın Mars’ta hayat izi arayan Spirit aracı, gezegen semalarında meydana gelen meteor yağmurunu görüntüledi.

Spirit’in çektiği fotoğraf, Mars’a düşen meteorları göstermesi açısından bir ilk. Bilim insanları gökyüzünde bir ışık çizgisi olarak gözüken meteor yağmurunu ilk aşamada, 1970’lerden beri gezegen yörüngesinde dolanan Viking 2 uzay aracı olduğunu düşünmüştü.

Meteor banyoları genellikle, Güneş Sistemi’nde gezinen kuyrukluyıldızlardan kopan toz veya irili ufaklı parçaların gezegenlerin yörüngelerine girmesiyle oluşuyor. Kum veya bezelye büyüklüğündeki parçalar, örneğin, Dünya’nın atmosferine girişte hava ile sürtünmeden alev alıyor ve ışık saçar gibi gözüküyor. Günlük dilde buna ‘yıldız kayması’ deniyor. Bilim insanları benzer meteor yağmurlarının, ince ve sürtünme gücü düşük atmosferine karşın Mars’ta da gerçekleşebileceğini düşünüyor.

MARS’TA METEOR YAĞMURU
Söz konusu fotoğraf Spirit’ten 7 Mart 2004’te Dünya’ya ulaşmıştı. Bilim insanları, gökyüzünde bir ışık çizgisi olarak gözüken bu imajı ilk aşamada, 1970’lerden beri gezegen yörüngesinde dolanan Viking 2 olduğunu düşünmüştü. Ancak aradan geçen zaman içinde yapılan hesaplamalarda, ışık çizgisinin Viking 2’ye ait olmadığı, bir meteorun gezegene düşüşüne işaret ettiği belirlendi. Buna göre, Mars’ta o aylarda bir meteor yağmuru öngörülebilirdi.

Lyon kentindeki Centre de Recherche Astronomique uzmanları fotoğraftaki meteorun Wiseman-Skiff adlı kuyrukluyıldızdan koptuğunu tespit etti. Meteorun düşüş yönü ile kuyrukluyıldızın yörüngesi üstüste oturtuldu. Mars’ta gözlemi yapan Spirit’in bakış açısıyla meteorun ufka 14.2 dereceyle geçtiği hesaplandı.
Kaynak:Ntvmsnbc 2 Haziran 2005

 
Süper Teyze 441
  İki arkadaş okul çıkışı birlikte otobüs bekliyorlardı. Biri sordu : - Sen kaç numaralı otobüsle evine gidiyorsun ? - 2 numara ile, dedi arkadaşı . Ya sen ? - Ben de 3 numara ile, dedi çocuk devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.