İzlanda’yı yeni bir buz devri mi bekliyor?
 

İzlanda’daki bir yanardağ püskürmesiyle birkaç ay, hatta birkaç yıl devam edecek iklim değişiminin sonucunda küçük bir buz devri yaşanabilecek.

Bilim adamları İzlanda’da muhtemel bir buzçağına işaret ediyor. Bu felaketin doğrudan doğruya veya dolaylı olarak sayısız ölümlere yol açabileceği belirtilmekte. Bu tür felaketlerle ilgili bilgiler, İzlanda’daki yanardağların ve 18.yy’da adanın güneyindeki Laki yarığının açılmasıyla oluşan volkanın analizlerine dayanmakta.

İzlanda varlığını, Kuzey Kutbundan, Güney Kutbuna kadar uzanan orta Atlantik yarığına borçlu. Yerkabuğu burada kırılmakta ve kızgın magma denizlere kadar akmakta. Tahminlere göre İzlanda yeni bir orta Atlantik kıtası şeklinde büyüyebilir.

Zehirli gaz bulutları

İzlandalı volkan bilimcisi Thorvaldur Thordarson, şiddetli bir yanardağ püskürtüsünün tüm kuzey yarımküreyi etkileyeceğini söylüyor aynı yazıda.

Uzmana göre, volkanik küldeki yoğun miktardaki elektrik yüklü parçacıklar yüzünden uydular da dahil tüm elektronik iletişim bozulacak. Uçaklar en az beş ay kadar küllü ve zehirli gaz bulutları arasından uçamayacak.

Gaz bulutlarının çok fazla yayılmaları halinde Avrupa ve Kuzey Amerika’daki uçuşlar aylarca iptal edilebilecek. Thordarson, meydana gelebilecek felaketin büyüklüğünü 222 yıl önceki bir püskürmeyle karşılaştırıyor.

1783 yılında Laki yarığının açılmasıyla oluşan volkandan adaya savrulan yoğun miktardaki kül ve zehirli gazlar yüzünden yaklaşık olarak 10.000 kişi ölmüştü.  
Kaynak:Hürriyet 31 Mayıs 2005

 
Süper Teyze 12
Ömer yaramaz mı yaramaz bir öğrenciydi. Yaptığı şakalarla bütün okula ün salmıştı. Bir gün derste öğretmen sıraların arasında dolaşırken Ömer’in yanına geldi. Ve hayret içinde bağırdı : - Gözlerime devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.