Küçülen buzullar felaketin bir kanıtı
 

Buzulların yılda ortalama 50 metre kadar geri çekildikleri, bölgede son on yılda 2,5 C derecelik bir sıcaklık artışının meydana geldiği belirtiliyor.

Antarktika’nın eriyen buzullarıyla ilgili en korkunç senaryo onaylandı. Antarktika Yarımadası üzerindeki buzullarla ilgili en kapsamlı ilk araştırma, küresel ısınma yönünde ek bir kanıt sayılabilecek geniş çaplı bir geri çekilmenin söz konusu olduğunu gözler önüne seriyor.

Dağlık Antarktika bölgesi buzullarla kaplı anakaradan kuzeye, Güney Amerika’ya doğru uzanıyor. Bu bölgedeki 244 buz kütlesinin buzları buzdağları halinde denize dökülüyor.

Yarımadanın 1940 yılından bu yana gerek havadan, gerekse uydu aracılığıyla çekilen 2000 kadar fotoğrafını inceleyen Britanya Antarktika Araştırması’ndan (BAA) bir ekip son 50 yılda bu buzulların %87’sinin geriye çekildiğini belirtiyor.

Buzul akışı ve buzdağı parçalanmaları çeşitli yerel etmenler sonucunda meydana geliyor. Ancak, araştırma buzullarda son yıllarda belirgin bir çekilme olduğunu ortaya koyuyor.

BAA buzulbilimcilerinden David Vaughan yarımada üzerindeki tüm buzulların yarı yarıya geri çekileceğine ve kısa sürede bölgenin Alp dağlarından farksız bir görünüm kazanabileceğine dikkat çekiyor.

Buzullların yılda ortalama 50 metre kadar geri çekildikleri, bölgede son on yılda 2,5 C derecelik bir sıcaklık artışının meydana geldiği belirtiliyor.  
Kaynak: Hürriyet 31 Mayıs 2005

 
Süper Teyze 327
Annesi banyoda duş alan oğluna seslendi : -Kulaklarını iyice temizlemeyi unutma oğlum ! Küçük oğlan da annesine seslendi : - Gerek yok anne ! Gayet iyi duyuyorum !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.