Depremin merkezine seyahat
 

Depremle yaşamaya alışık olan Japonlar, sarsıntıları önceden tespit etmek için kolları sıvadı. Çalışmalarını arzın merkezine çeviren bilim adamları ’Japonya’ isimli dev bir burgu geliştirdi. Dünyanın kabuğunu delerek 7,5 kilometre derinliğindeki ’manto’ tabakasına ulaşmayı planlayan Japonların, icat ettiği 52 bin ton ağırlığındaki sondaj cihazı, neredeyse Titanic ile boy ölçüşecek boyutlarda. Daha çok petrol endüstrisinde kullanılan bu tür cihazları geliştiren Japonlar, ilk kez bu kadar derinliğe inerek depremi önceden tespit için çalışacak.

Sistem nasıl çalışacak?

Bu çalışmayla birlikte dünyanın büyük bir kısmını oluşturan manto tabakası ilk kez incelenecek. Manto tabakasının, yerkabuğuyla birleştiği bölge ’deprem yuvası’ olarak adlandırılıyor. 7,5 kilometrelik seyahatle pek çok sismik bilgiye kolaylıkla ulaşılacak. Bilim adamları, şimdiye kadar dünyanın geçmişine bakarak kayaç tabakalarının hareketini ve depremlerin ne kadar sık tekrar ettiğini ölçebiliyorlardı. Ancak olası depremin zamanlaması tam olarak bilinmiyordu. Manto tabakasına yakın yerleştirilecek elektronik duyargalar, hareket halindeki kayaçlardaki gerilimi ölçebilecek. Tabakalar kırılmadan önce bilim adamlarını uyarabilecek. Böylece önceden deprem tahmini yapılacak. Daha önce ABD’li bilim adamları, dünyanın merkezine doğru açılan bir delikten yerkabuğunun en alt tabakasına ulaşmayı başarmıştı. Ruslar, Almanlar, Azeriler de petrol aramak için arzın merkezine inen sondajlar yapmıştı.
Kaynak:Akşam 7 Haziran 2005

 
Süper Teyze 441
  İki arkadaş okul çıkışı birlikte otobüs bekliyorlardı. Biri sordu : - Sen kaç numaralı otobüsle evine gidiyorsun ? - 2 numara ile, dedi arkadaşı . Ya sen ? - Ben de 3 numara ile, dedi çocuk devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.