Titan’da metan fışkırtan volkan
 

Satürn uydusu Titan’da metan buzu fışkırtan bir yanardağ gözlemlendi. Uzmanlar sönük volkanın bir zamanlar Titan atmosferine metan saldığını düşünüyor.

Titan atmosferini gözlemleyen kızılötesi kamera ile tespit edilen yanardağ 30 km çapında ve tepesinde hidrokarbon buzullar bulunuyor. Volkan enerjisini yüzeydeki ısınmadan alıyor. Volkanın eteklerinde nehiri andıran kanallar bulunuyor.

Uzmanlar gözlem konusu yanardağın lav yerine buz fışkırtan bir volkan olduğunu ve saldığı metan ile atmosferi beslediğini düşünüyor. Bilim insanları mevcut durumda cansız duran volkanın Titan yüzeyindeki bir çok benzerinin, yüzeye buz metan saldığını düşünüyor.

Titan, Güneş Sistemi’nde atmosferinde azot ve metan bulunan tek uydu. Bu nedenle uydu atmosferi Dünya’nın ilk zamanlarına benzetiliyor.

METAN OKYANUSLARI ‘YOKMUŞ’
Bilim dünyası, Titan atmosferindeki organik maddelere dayanarak uydunun metan okyanuslarıyla kaplı olduğunu düşünüyordu. Çünkü metanın atmosferde varlığı sürdürebilmesi için sürekli yenilenmesi gerektiği düşünülüyordu. Buna karşılık, ne Satürn yörüngesindeki Cassini, ne de Titan yüzeyindeki Huygens şimdiye dek uydu yüzeyinde varolduğu düşünülen sıvı metan okyanuslarına rastlamadı.

METANIN KAYNAĞI BELİRSİZ
Cassini ve yüzeydeki Huygens’in çektiği fotoğraflarda, sıvı metan nehirleri olup olmadığı henüz kesinleştirilmiş değil. Ancak Cassini öncesi sıkça dile getirilen uydunun sıvı metan okyanusları ile kaplı olduğu düşüncesi şimdilik rafa kalkmış durumda. Son durumda Titan’da metanın varlığı kesin olarak açıklanamıyor. Çünkü eğer okyanuslar yok ise, sadece 10 milyon yıl gibi kısa bir ömrü olan metanın uyduda sürekli bulunması için bir başka kaynağın varlığı şart.

Son bulgular Cassini’nin 26 Ekim 2004’te yaptığı Titan gözlemlerine dayanıyor. Cassini, Titan’ın yakının gelecek 4 yıl içinde 45 kez geçecek.
Kaynak:Ntvmsnbc 9 Haziran 2005

 
Süper Teyze 343
Öğretmen öğrencilere iyilik yapmanın yararlarından, insana vereceği huzurdan söz ediyordu : - Her gün en az bir kişiyi mutlu ederek eve döndüğünüzde, huzur içinde bir uykuyu hak ettiniz deme devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.