Peter Pan
 

J.M. Barrie’nin, ‘büyümeyi reddeden bir çocuğu’ anlatan hikayesini konu alan ‘Peter Pan’i, yönetmen P.J. Hogan, kendine özgü göz kamaştırıcılıkla beyaz perdeye aktarıyor.

Edward dönemi Londra’sında, serin bir gecede Wendy Darling erkek kardeşlerini, kılıçların konuştuğu, hızlı maceralarla süslü, ve saat tik takından başka hiçbir şeyden korkmayan efsanevi korsan Kaptan Hook hikayeleriyle büyülemektedir.
Ama Wendy için de, saatin tik takları duyulmaya başlamıştır. Babası, onun büyüme vaktinin geldiğini düşünmektedir. Bu geceden sonra artık hikaye anlatmak yoktur. Disiplinli Millicent Teyze (Lynn Redgrave) tarafından kadınlığa ve evliliğe hazırlanmalıdır. Oysa Darling ailesinin bilmediği bir şey vardır: Peter Pan de Wendy’nin hikayelerine bayılmaktadır ve onları dinleyebilmek
için çok uzaklardan gelmektedir.

O gece çocukların odasında, küçük kıskanç peri Tinker Bell’le (Ludivine Sagnier) birlikte kendisini göstermesi, Wendy ve erkek kardeşleri için muazzam bir maceranın başlamasına neden olur.

Pencereden çıkan Peter Pan’i küçük bir kuş sürüsü gibi takip eden çocuklar, ay ışığında, Londra’nın çatılarından, parlak ışıklı gezegenler ve yıldızlar galaksisini geçerek, sihirli Neverland’e varırlar. Burada Peter ve Kayıp Çocuklar’la birlikte onların gizli yeraltı evinde yetişkinlerin kurallarından uzakta yeni bir yaşama başlarlar. 

Ahlaksız korsanlar, kötü niyetli deniz kızları, canavar bir timsah ve en kötüsü de, Hook’un sağ kolundaki demir pençeyle mücadele etmek zorunda kalan Wendy ve kardeşleri özlerini keşfederler. 
Ve Peter ile Hook arasında süregelen mücadele gittikçe tırmanarak, Neverland’in sihirli fantastik atmosferinde müthiş bir finalle son bulur.

BİR ASIR ÖNCE
J. M. Barrie 1860 yılında küçük bir İskoç kasabası olan Kirriemuir’de doğdu ve genç bir adamken yazar olarak isim yapmak için Londra’ya taşındı. İlk hikayeleri Kirriemuir’un kurgusal bir versiyonunu anlatan renkli gazete yazılarıydı. Genç adam, Thomas Hardy, Rudyard Kipling, H. G. Wells ve W. B. Yeats gibi çağdaşlarıyla birlikte National Observer’ın hazırlanmasına da katkıda bulundu. Pek çok başarılı tiyatro oyunu ve roman yazan Barrie, daha sonra, Kensington Gardens’ın karşısındaki yolda yaşayıp, her gün St. Bernard cinsi köpeğiyle yürüyüşler yaptı. “Peter Pan”i yaratmasında kendisine esin kaynağı olan Llewelyn Davies ailesinin beş erkek çocuğuyla tanışması da bu sayede oldu. Çocukların ailesi vefat edince, Barrie beş erkek kardeşin hepsini evlat edindi. 
Peter Pan ilk olarak yazarın 1902 tarihli “The Little White Bird” isimli eserinde görüldü. Anlatıcı, kitabın kahramanı olarak küçük bir erkek çocuktan bahsediyordu. “Peter Pan” ilk kez 27 Aralık 1904’te Duke of York’s Tiyatrosu’nda sahnelendiğinde Barrie çoktan ünlü bir romancı ve oyun yazarı olmuştu. Oyunun galası, bir çocuk matinesi değil, dönemin ünlü yazarının son eserini izlemek isteyen seçkin Lonralılar’ın katıldığı bir gösterim oldu. Ne yazarın maddi destekçileri, ne de, tema açısından cüretkar, teknik açıdan zor bu eser hakkında fikir yürütenler, “Peter Pan”den ne beklemeleri gerektiğini çözebildiler. Ama yapımcının Barrie’ye duyduğu güven ve Barrie’nin eşsiz vizyonuna duyduğu inanç “Peter Pan”in kısa sürede bir klasik hâline gelmesini sağladı. 
İlk sahnelenişinden itibaren Barrie oyunu pek çok kez elden geçirdi ve “Peter Pan” romanını oluşturacak şekilde geliştirdi. Roman “Peter and Wendy” adı altında 1911 yılında yayımlandı. Tiyatro oyunu ise ancak 1928 yılında, yani sahnelenişinden tam 24 yıl sonra yayımlandı. Yazar Andrew Birkin sayesinde, Barrie’nin bu süre zarfında oyunla ilgili aldığı notlar ve taslaklar kapsamlı bir doküman hâline getirildi. “Peter Pan” filminin yapımcıları bu esere ‘the tome’ (Büyük Kitap) adını veriyorlar. ‘Büyük Kitap’ filmin yapımına eşsiz bir katkı sağladı.
       
“OYUNUN MESAJI EVRENSEL”

“Oyunun mesajı evrensel” diyen Palmer sözlerini şöyle noktalıyor: “Kim büyümekten ve dünyanın bizim için hazırladığı şeylerden korkmamıştır ki? Bu tiyatro oyununun her milletten insana söyleyecek bir şeyi var”. 
       
The Film Advisory Board Inc. (Film Danışma Kurulu) ‘Peter Pan’i “Award of Excellence” (Mükemmelliyet Ödülü) ile ödüllendirmiş.
       

       Filmin Künyesi
       Yönetmen : P.J. Hogan
       Senaryo : P.J. Hogan, Michael Goldenberg
       Görüntü Yönetmeni : Donald M. McAlpine
       Kurgu: Garth Craven ve Michael Kahn
       Müzik : James Newton Howard
       Yapımcı: Lucy Fisher, D.Wick, P. McCormick
       Yapım tılı ve ülkesi : 2003 - ABD
       Dağıtımcı : Warner Bros.
       Süre : 105 Dk.
       Tür: Fantastik
       
       Oyuncular:
       Jason Isaacs
       Jeremy Sumpter
       Rachel Hurd-Wood
       Lynn Redgrave
       Ludivine Sagnier




KAYNAK:
http://www.ntvmsnbc.com/news/267089.asp#BODY 23-Nisan-2004

 
Süper Teyze 255
Öğretmen sınıfın en zeki öğrencilerinden  Neşe’ye sordu : - Sence zürafaların boyunları neden çok uzundur kızım ? Neşe cin gibi gülümseyerek cevap verdi : - Ağaçların yüksek dallarında devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.