‘Uzay, nükleer plazma gibi şekillendi’
 

Nükleer reaktörde yaratılan plazmanın, Big Bang’ten sonraki galaksilerin erken uzayda dağılımı arasında paralellik bulunduğunu öne sürüldü. Bu tez, erken uzayın nükleer reaktörlerde sınanması yolunu açabilecek.

Bilim bazen de tesadüflerle ilerliyor. Füzyonda yaratılan plazmaları araştıran Danimarkalı bilim insanı Nils Basse, çalışmaları sırasında tesadüfen, uzayla ilgili gözlemler içeren Sloan Digital Sky Survey (SDSS) raporunu inceliyor. Rapordaki verilerle kendi çalışmalarını karşılaştıran Dr. Basse, erken uzaydaki boşluk ve galaksilerin dağılımının matematiksel oranı ile nükleer plazmadaki pıhtı ve düğümlerin ilişkisi arasında şaşırtıcı bir benzerlik farkediyor.

Basse sonuç olarak galaksilerin uzayda dağılımlarının, Big Bang’i müteakip ortaya çıkan plazma yoğunluğundaki değişimlere göre şekillendiğini savunuyor. 
Nils Basse

Dr. Basse galaksi dağılımının plazmik yapı tarafından belirlendiğini, bugünkü dağılımın da erken uzaydaki dağılımın bir devamı olduğunu vurguluyor. Bu şu anlama geliyor; nükleer reaktörlerdeki plazma çalışmaları erken uzayın karakteristiklerini denemek ve incelemek için uygun bir model olabilir.
Kaynak:Ntvmsnbc 13 Haziran 2005

 
Süper Teyze 28
Melih çok sevdiği öğretmeni ile sohbet ediyordu. - Neyin var Melih ? Bu gün biraz dalgın gördüm seni, dedi öğretmen. - Yok bir şey ! diyerek omuz silkti Melih. - Var bir şey !    B devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.