Heyecanlandıran keşif
 

Güneş sistemi dışında Dünya’ya benzeyen bir gezegen NASA tarafından ilk kez keşfedildi...

Berkeley-California Üniversitesi, Washington Carnegie Enstitüsü ile Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Ames Araştırma Merkezi’nden gökbilimciler Geoffrey Marcy ile Paul Butler’ın açıkladığına göre, Dünya’ya 15 ışık yılı uzaklıkta, astronomi katalog adı Gliese 876 olan yıldızın çevresinde dönen gezegen keşfedildi.

Muhtemelen kaya katmanları taşıyan ve son on yılda Güneş Sistemi dışında keşfedilmiş Jüpiter gibi gaz devi 155 gezegene benzemeyen gezegen, yıldızına çok yakın yörüngede.

Dünya, Güneş’e 150 milyon kilometre mesafede. Bu gezegen ise yıldızı Gliese’ye çok yakın, yani 3,2 milyon kilometre uzaklıkta yörüngede dönüyor. Dünya’nın Güneş etrafında 1 dönüşünün 1 yıl olduğu düşünülürse, bu gezegen Gliese’nin çevresinde yörüngesinde çok hızlı, yani 2 Dünya gününde dönüyor. Yeni keşfedilen gezegenin yüzey sıcaklığının 400 ila 700 derece olduğu tahmin ediliyor.

Çapı ve bulunduğu yer

Keşfedilen gezegenin çapı Dünya’nın iki misli. Kütlesi ise Dünya’nınkinin tahminen 5.9-7.5 katı. Gezegenin dolandığı Glies yıldızının kütlesi ise Dünya’nın sadece üçte biri.

Bu gezegenin ’’normal yıldız’’ etrafında dönen keşfedilmiş ilk gezegen olduğu belirtildi ve daha önceleri ölmüş yıldız pulsar’lar (atarca) etrafında dönen çok uzak üç gezegenin belirlenmiş olduğu Washington’daki Ulusal Bilim Vakfı astronomi toplantısında anlatıldı.

Gökbilimciler, açıklanan yeni gezegeni aslında üç yıl önce biliyorlardı, ancak doğrulama için beklendiğini bildirdiler. Gezegen ve yıldızı Glies, Kova Burcu (Aquarius: Saka Takımyıldızı) içinde keşfedildi.

15 ışık yılı uzaklık, astronomide ’’birkaç adım ötesi’’ kadar yakın. 1 ışık yılı 10 trilyon kilometre. Uzayda milyonlarca gökadadan biri olan ve Dünya-Güneş Sistemi’nin içinde yer aldığı eliptik Samanyolu Gökadası’nın geniş çapı 110 bin, dar çapı 60 bin ışık yılı genişlikte.
Kaynak: Milliyet 14 Haziran 2005
 

 
Süper Teyze 421
 Tamer, arkadaşı Atilla’dan borç para istiyordu. Ama oğlanın ödünç para vermeye hiç niyeti yoktu. Sonunda dayanamayarak bağırmaya başladı : - Beni rahat bırak Tamer ! Sana verecek tek kuruşum  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.