Ericsson ve Napster, kablosuz müzik hizmeti sunacak
 

Dünyanın önde gelen telekomünikasyon altyapı sağlayıcısı Ericsson ile dijital müzik alanındaki en büyük markalardan biri olan Napster, dünyada ilk defa mobil operatörlere bütünleşik dijital müzik hizmetleri sağlamak amacıyla küresel iş ortaklığı yaptıklarını duyurdu.

Dijital müzik hizmetleri sunan Napser ile komünikasyon alanında ilerici bir misyon üstlenen Ericsson arasında yeni bir müzik indirme hizmeti oluşturmak üzere ortaklık kuruldu. Ortaklıktan doğacak hizmet, dünyaca tanınan Napster markasını taşıyacak ve Napster’ın kendi alanındaki yazılım deneyimiyle Ericsson’un ileri teknoloji  telekomünikasyon altyapı desteğini birleştirecek. İlk etapta önümüzdeki 12 ay içerisinde Avrupa’da start alacak olan hizmet; Asya, Latin Amerika ve Kuzey Amerika’da da belirli pazarlarda kullanıma sunulacak.

Hizmet, üyelik modelini desteklemesiyle beraber üye olmayanların tek bir parça veya albüm almalarına da olanak sağlayacak. İki şirket tarafından yağılan açıklamaya göre hizmetten elde edilecek karın bir bölümü kablosuz operatörler arasında paylaşılacak. Ayrıca kardan pay alacak bir başka grup olan sanatçılar da, korsan müzik paylaşımından oluşan kaybın bu hizmetle giderilmesini umut ediyor.

Mevcut altyapıyla uyumlu olacak

Yeni hizmet, dijital müziğin kablosuz cihazlar ve PC kullanılarak indirilmesini koordine edecek ve hem PC hem mobil telefon ile, oluşturulacak olan müzik kütüphanesine kolay ve güvenli erişim sağlayacak. Mevcut telefon modelleri ve altyapılar ile uyumlu olan bu hizmet aynı zamanda yeni yüksek hızlı şebekeler üzerinde çalışan mobil cihazlar ile de uyumlu olacak.

Öteden beri İnternet üzerinden müzik indirme hizmeti sağlayan Napster, kopya hakkı konusunda Windows ile beraber gelen  DRM (Dijital Hak Koruma) teknolojisini sunuyor. Fakat yeni ortaklıkla ortaya çıkacak olan hizmet bünyesinde, daha çok cep telefonu üreticileri tarafından desteklenen ve giderek bir sektör standardı olan OMA (Açık Mobil Birlikteliği) teknolojisi kullanılacak. 

iTunes ile rekabet

Pek çok analiste göre cep telefonları, yeni yeni oluşan mobil eğlence ortamında oldukça önemli bir rol üstlenecek ve bu tür hizmetler tıpkı İnternet’te olduğu gibi hızla yaygınlaşacak. Napster ve Ericsson ortaklığı ise bu alanda atılan ilk adım değil. Bunda kısa bir süre önce iTunes müzik indirme hizmetini sağlayan Apple ile Motorola arasıda buna benzer bir anlaşma yapılmıştı.

Bu anlaşma doğrultusunda Apple’ın iTunes yazılımı Motorola’nın bazı modellerinde gömülü bir şekilde sunularak iTunes hizmetinden mobil bir şekilde faydalanılmasını sağlayacak. Buna karşın Napster ve Ericsson yeni hizmetleriyle cep telefonu markası sınırı getirmeyerek belli bir avantaj elde etmeyi planlıyor.
Kaynak:Hürriyet 16 Haziran 2005

 
Süper Teyze 353
İştahlı ve şişman bir hanımdı. Yemek yemek için lokantaya girdi. Ancak öğle vakti lokanta kalabalıktı. Kadının  yemeği bir türlü masasına gelmiyordu. Sabırsızlanan kadın garsona seslendi : - devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.