Robotlara yapay deri geliyor
 

Bilim insanları, robotların çevreyi ve kendi yüzeylerini hissetmelerini sağlayacak yapay deri geliştiriyor.

Robotları insanlara benzetme çalışmaları sürüyor. Mekanik bedenlerine kaplanacak yapay deri ile robotlar, insanlar gibi çevrelerine karşı duyarlı hale gelecek. Yapay derinin üzerinde bulunan minik sensörler, çevredeki değişiklikleri veya makineye dokunan cisimleri robota milisaniyeler içinde iletecek.

NASA uzmanları yapay derinin birinci işlevinin, robotunun önündeki engelleri tanıması ve bildirmesi olarak açıklıyor. Robotlar normal şartlarda kendi başlarına yol alabiliyor. Ancak önlerinde bir engel veya bir insan çıkması durumunda bunu algılayıp tepki gösteremiyorlar.

BİNLERCE MİNİK SENSÖR
Geliştirilen yapay robot derisi, esnek plastik bir maddenin üzerine 1000’den fazla sensörden oluşuyor. Yapay deri, robotun vücuduna kaplanıyor. Sensörler, deriye dokunan cismi robotun beynine bildiriyor. Komutu alan beyin, gelen bildirimi milisaniyeler içinde işleyerek, tekrar koluna veya bacağına gerekli komutlar halinde geri gönderiyor.

NASA laboratuvarlarında yapılan deneyde robot, insan bir partnerle eşleştirilerek dansettirildi. Yapay deri üzerinden insan dansçının hareketlerini algılayan robot, bunlara doğru ve anında karşılık vermeye çalıştı. Bilim insanları, yapay derideki sensörlerin sayısını artırarak, deriyi çok daha hassas hale getiremeye odaklanacak.
Kaynak:Ntvmsnbc 16 Haziran 2005

 
Süper Teyze 222
Yaşlı adam, yanında çalışan genç asistanına sordu : - Kalemimi bulamıyorum bir türlü ! Bakmadığım yer kalmadı ! Senin gözüne ilişti mi oğlum ? Genç adam gülmemeye çalışarak : -Kulağınızın ark devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.