Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi açılıyor
 

Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nin 23 Haziran’da açılıyor. Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin, Nizip ilçesinde bulunan Zeugma Antik Kenti’ndeki kurtarma kazılarında gün ışığına çıkarılan mozaik ve diğer eserlerin sergilenmesi amacıyla kurulan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki tanzim çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Dünyanın en büyük mozaik müzesinin Tunus’taki Bardo Mozaik Müzesi olduğunu belirten Bilgin, Zeugma Mozaik Müzesi ile Gaziantep’in dünyanın en çok mozaik eserlerin içinde sergileneceği ikinci büyük mozaik müzesine kavuşacağını kaydetti.

Bilgin, Bardo ve dünyadaki diğer ünlü müzelerde yapılan inceleme ve tespitlerden yararlanılarak tanzim edilen Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nin, antik kentten kurtarılan tüm eserlerin çağdaş müzecilik anlayışıyla ziyaretçilere sunulmasına olanak sağlayarak, Gaziantep ve bölge turizmine önemli katkı yapması beklendiğini belirtti.

Yapımına 12 yıl önce kültür merkezi olarak başlanılan ve ödenek sorunu nedeniyle bir türlü bitirilemeyen yapının projesinin daha sonra mozaik müzesi gereksinimi dikkate alınarak değiştirildiğini hatırlatan Vali Bilgin, şunları söyledi: "Yapı, Gaziantep İl Özel İdare Müdürlüğü’nün tahsis ettiği 2 milyon 650 bin YTL ödenekle müzeye dönüştürülerek, önce binanın yarım kalan inşaatı tamamlandı. Daha sonra Zeugma Antik Kenti’nden kurtarılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde saklanan 35 parça mozaik, Mars heykeli ile çok sayıda tarihi eserlerin buraya taşınması ve yerlerine montajına başlandı. 5 bin 600 metrekare kapalı alana sahip müzede çalışmalar tamamlandı.”
 
Vali Bilgin, müzenin 23 Haziran’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağını bildirdi.
Kaynak:Ntvmsnbc 20 Haziran 2005


 
Süper Teyze 153
Tarih dersinde sözlüye kalkma sırası Alperdeydi. Öğretmen numarasını okuyunca isteksiz kalktı tahtaya : -  Anlat bakalım Alper, dedi öğretmen. Eski Romalılar hakkında neler biliyorsun ?  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.