Evrim aşamalı değil, ani gerçekleşti
 

İnsanlardaki 2 numaralı kromozomu araştıran Evan Eichler, insan DNA’sındaki değişimlerin, sanıldığı gibi uzun sürece yayılmak yerine ani ve köklü değişimlerle meydana geldiğini savunuyor.

Evrim sürecindeki aşamalar, kromozomlardaki DNA serilerinden okunabiliyor. Kromozomlardaki değişimler de DNA parçalarındaki kopyalardan ya da DNA suretlerinden tespit ediliyor. University of Washington uzmanı Evan Eichler, 2 numaralı kromozomdaki kopya DNA serilerini, başka maymun türlerindeki muadilleri ile karşılaştırdı. İlk bakışta bilim insanları DNA’lardaki değişimlerin milyonlarca yıl üzerinde aşamalı olarak gerçekleşmiş şekilde çıkacağını tahmin ediyorlardı. Ama, beklenenin tam tersi bir sonuç çıktı.

Tahlilde, büyük kopyaların kısa zaman aralıkları içinde meydana geldiği gözlemlendi. Köklü değişim sıçramalarının arasında uzun ve değişim olmayan dönemler tespit edildi.

20 İLA 10 MİLYON YIL ARALIĞI
Evrim tarihinde en önemli çatallaşmanın 10 ila 20 milyon yıl önce yaşandığı anlaşılıyor. İnsanoğlu, şempanze, orangutan ve gorillerin de aralarında bulunduğu maymun familyası bu 10 milyon yıllık aralıkta, diğer ilkel maymun türlerinden ayrıldı. 10 milyon yıl, evrim süreci için oldukça kısa bir dönem. Öte yandan, insanla diğer maymun türlerinin birbirinden ayrılması ise daha sonra gerçekleşti.

SADECE 2 NUMARALI KROMOZOM İNCELENDİ
Bilim ekibi, 2 numaralı kromozomdaki DNA değişimlerinin neden bu kadar kısa aralıklarla ortaya çıktığını şimdilik açıklayamıyor. Ancak bu çalışma, evrimin aşamalı ve dengeli gerçekleştiği tezini sorguluyor. Hatta evrim süreci içindeki bu sıçramaların beynin genetik gelişiminde etkili olduğu da düşünülüyor.

Evrimin ritmiyle ilgili bu çalışmanın geçerlilik kazanması için, diğer bilim merkezlerinin onayından geçmesi gerekiyor. Araştırmanın kurama dönüşmesi için ise, diğer kromozomlarında incelenmesi gerekecek.
Kaynak:Ntvmsnbc 21 Haziran 2005

 
Süper Teyze 168
Oto tamircisi sürekli müşterisi Müjgan hanımı kapıda karşıladı : -  Hoş geldiniz ! Sefalar getirdiniz hanımefendi ! dedi. Uzun zamandır görünmüyorsunuz. İki günde bir  olan ziyaretlerin devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.