Ünlü Monte Carlo Balesi Festival’de
 

Monte Carlo Balesi, 33. İstanbul Müzik Festivali kapsamında 1 ve 2 Temmuz’da ‘Külkedisi’ adlı baleyi sahneliyor.

Müziği ünlü besteci Sergei Prokofiev’e, koreografisi Jean Christophe Maillot’ya (Mayo) ait olan ‘Külkedisi’ balesi, 1 ve 2 Temmuz’da Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) sanatseverlere sunulacak.

Monte Carlo Balesi’nin 13 yıldır koreograflığını yapan Jean-Christophe Maillot, The Marmara Oteli’nde, Monaco’nun İstanbul Fahri Başkonsolosu Tuna Köprülü’nün de katıldığı toplantıda, yıllar önce Monaco Prensesi Caroline ile geldiği Türkiye’de “mavi yolculuk” yaptığını ve o dönem çok beğendiği Türkiye’ye bir gün bir festival vasıtasıyla gelme şansı elde etmeyi istediğini söyledi.

“Şu an İstanbul’da bulunmak ve kendi sanatsal çalışmalarımı sunacak olmaktan çok mutluyum” diyen Maillot, sunacakları “Külkedisi” adlı temsilin Monte Carlo’nun sanatsal estetiğini en iyi ortaya koyan çalışmalardan biri olduğunu vurguladı.

Monte Carlo Balesi’nin klasik baleyi bugünün tarzına uyarlamaya çalıştığını anlatan Maillot, 20 farklı ülkeden 45 dansçının yer aldığıtoplulukta Türk dansçı bulunmadığını, ancak Türkiye’de de çok iyi dansçılar olduğunu bildiğini kaydetti.

‘BÜTÇESİNİN YÜZDE 8’İNİ SANATA AYIRAN TEK ÜLKE’
“Monte Carlo’nun genellikle kraliyet ailesi ya da zengin bir ülke olduğu haberleriyle, yani yüzeysel olarak tanındığına” işaret eden Maillot, “Halbuki belki de askerlerden çok daha fazla sayıda dansçıların, sanatçıların olduğu tek ülke Monte Carlo. Ayrıca bütçesinin yüzde 8’ini sanata ayıran tek ülke olma özelliği var” dedi.

‘Külkedisi’ temsilini masaldaki gibi “balkabağı” ya da “cam ayakkabılar” türü klasik öğelerle süslemediklerini, fakat Külkedisi’nin saflığını ve doğallığını belirtmek için bu rolü canlandıran dansçının çıplak ayakla sahne aldığını dile getiren Maillot, konuşmasını, “Evet, sahnede bunları göremeyeceksiniz. Peki ne göreceksiniz? Benim için önemli olan, 2 saat boyunca seyirci ile sahnedeki dansçıların paylaştığı ortak bir ruh göreceksiniz. Külkedisi, hepimizin bildiği gibi bir peri masalı. Benim yapmaya çalıştığım bu peri masalını bireye, insanlık boyutuna bağlamak” diyerek tamamladı.
Kaynak:Ntvmsnbc 30 Haziran 2005

 
Süper Teyze 28
Melih çok sevdiği öğretmeni ile sohbet ediyordu. - Neyin var Melih ? Bu gün biraz dalgın gördüm seni, dedi öğretmen. - Yok bir şey ! diyerek omuz silkti Melih. - Var bir şey !    B devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.