Afrika’da kumullar çölleşiyor
 

Küresel ısınma Afrika’nın güneyinin simgesi kumulları çölleştirecek ve bu coğrafyada yaşayan canlıların sonunu getirecek.

Afrika kıtasında Angola, Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Zambiya ve Zimbabve gibi ülkeleri kapsayan kumullar küresel ısınma nedeniyle 16 bin yıl öncesinin yaşama elverişsiz haline dönüştürecek. Kıtanın güneyinde geniş alanlara yayılan kumullar, çok çeşitli bitkiyi barındırıyor ve binlerce insana tarım alanı teşkil ediyor. Ancak, ısınan hava, azalan yağış miktarı ve sertleşen rüzgar bu bölgeyi de kurutacak.

Araştırmayı yürüten İngiliz bilim insanları David Thomas, Giles Wiggs ve Melanie Knight, kumulların en geç 2070 yılında çölleşeceğini vurguluyor. Rüzgar ve erozyon hızında görülen değişiklikler, kumulların hızla kurumasına yol açacak. Rüzgar, kumulları başka bölgelere taşırken, artan yağış ve azalan bitki örtüsü bölgeyi erozyona dayanıksız hale getirecek.

Kumulların yokolması demek, elverişli toprak sıkıntısı çeken Afrika halkları için kötü haber, Örneğin, kumulların Botsvana sınırlarında kalan kısmında yeraltı suları kullanılarak büyükbaş hayvancılık yapılıyor. Kaynak:Ntvmsnbc 30 Haziran 2005

 
Süper Teyze 345
İlker parmak kaldırarak söz istedi ve öğretmenine sordu : - 8 bacaklı,yeşil gözlü,sarı gövdeli, uzun böceğin adı nedir öğretmenim ? Öğretmen küçük oğlanın şaka yaptığını  zannetti.Gü devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.