Tevfik Gelenbe
 

Herkesin gönlünde ’Bacı Kalfa’ tiplemesiyle taht kuran yılların tiyatrocusu Tevfik Gelenbe, tam 21 yıldır Türk Tiyatrosu için oyuncu yetiştiriyor. Yarım asrı sahnelerde geçiren 73 yaşındaki tiyatrocu " Ayaklarım yerde olduğu, sesimin nefesimin çıktığı sürece bu işi sürdüreceğim" diyor.
Şimdiye kadar onlarca gence tiyatroyu sevdiren ve sahnelere kazandıran Tevfik Gelenbe, Kadıköy Hasanpaşa’ da küçük bir bodrum katında yaz-kış demeden her gün 6 saatini gençlere ayırıyor. Gelenbe’ nin ücretsiz ve uygulamalı olarak verdiği kurslardan şimdiye kadar Jale Şengül, Murat Akkoyunlu, ve Esra Akkaya gibi birçok oyuncu tiyatro yaşamına başladı.

EĞİTİM BİR YIL SÜRÜYOR

Şu anda beş öğrencisi bulunan Gelenbe, tiyatro kursunda teori dersleri vermiyor." Bunun için kaybedecek zamanım yok. Bu bilgileri kitaplardan sağlıyorlar" diyen tiyatrocu kursta iki ders işliyor: Sahne uygulamaları ile diksiyon ve fonetik. Gelenbe, bu iki dersin bir tiyatro adamının geliştirmesi için olmazsa olmaz iki ana ders olduğunu söylüyor. Dersler hafta içi her gün saat 13.00 ile 18.00 arasısında yapılıyor. Eğitim ise bir yıl sürüyor;" Tiyatroyu nasıl algıladıysam, tiyatro insanının nasıl olması gerektiğini ustalarımdan nasıl öğrenmişsem, etik bağlamda da böyle tiyatro adamı yetiştirmeye  çalışıyorum. Ben çocuklarımı ahlaklı; mesleğine, arkadaşlarına ve çevresine saygılı; insani değerleri ön planda tutan kişiler olarak yetiştiriyorum. Onları; herşeye özgür, açık ama insana yakışır şekilde bakmalarını sağlayacak bir eğiitim sürecinden geçiriyorum."
Gelenbe, tiyatroyu meslek ve yaşam biçimi olarak seçmiş öğrencilerle çalıştığını belirtiyor ve şunları söylüyor:" Öğrencilerim geldiğinde şöhret olmak istiyorlarsa; televizyonda mini etek giyip, hostes olanların da ünlü olduklarını anlatıyorum. Onlara, ’Buradan petrol çıkacağını biliyorsunuz ama o kuyuyu iğneyle kazıyorsunuz ’ diyorum. Yetenekli olanlara da sahneyle tanışma şansı tanıyorum. Şu an Barış Manço Kültür Merkezi’ nde ’Sevda Salatası’  oyununu oynuyoruz.

Kursa başvurular için tel:( 0216) 327 80 82


KAYNAK: 11 Nisan 2004 Sabah-Günaydın

 
Süper Teyze 231
İki küçük oğlan konuşuyorlardı : - Sence yıldızlarda hayat var mı?  diye sordu biri. - Tabi var, dedi arkadaşı. Görmüyor musun her gece hep birlikte ışıklarını yakıyorlar, sonra da söndür devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.