Bozcaada’da 534 parçalık yerel tarih müzesi açıldı
 

Bozcaada, bir koleksiyonerin girişimleriyle ilk müzesine kavuştu. Hakan Gürüney’in 1998’den beri biriktirdiği Bozcaada tarihine ilişkin objeler sergilenmeye başladı. Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi’nde sergilenen 534 parçalık koleksiyonda kimi 500 yıllık belge, harita, kartpostalların yanı sıra deniz kabuğu, tirbüşon gibi birçok obje bulunuyor.

ODTÜ Fizik Bölümü mezunu 44 yaşındaki Hakan Gürüney, 1988 yılında deniz kabukları koleksiyonu yapmaya başladı. Trivia Spongicola cinsi deniz kabuklarına dünyada ender rastlandığını öğrenince, bütün ilgisini bu cinsi bulmaya yöneltti. Ege kıyılarında bir tane buldu. Ancak daha sonra tanıştığı bir koleksiyoner, bu kabuktan Bozcaada’da bulabileceğini söyleyince Gürüney, 1992’de adayı keşfetti.

1998 yılında adanın tarihine ilişkin bir kartpostalı satın aldığında, koleksiyon oluşturmaya karar verdi. Bilgisayar şirketi sahibi Gürüney, elindeki malzemeleri sergilemek için 2002 yılında bir arsa aldı. Bağevi görünümündeki kerevetli binanın yapımı 2004’e kadar sürdü. Gürüney’in yedi yılda biriktirdiklerinin bir bölümü, geçtiğimiz hafta Bozcaada Ayazma yolu üzeri, Palamar Mevkii’ndeki ‘Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi’ adını taşıyan bu binada sergilenmeye başladı.

Artık adalılar da, adayı ziyarete gelenler de 1500’lü yıllardan günümüze ulaşan üç bin parçalık koleksiyondan seçme eserlerle tarih içinde gezinebilecekler. Yaz sezonlarında açık kalacak merkez, 15 Eylül’e kadar gezilebilir.
Kaynak:Hürriyet 8 Temmuz 2005

 
Süper Teyze 307
 Selin’in annesi klasik müziğe, özellikle de operaya merak sarmıştı. Kendine CD ler alıyor,gün boyu öğrendiği aryaları, akşam yemeğinden sonra kızı ve kocası için söylemek istiyordu. Ancak Selin  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.