‘Sıfır’ kavramını bilen gri papağan
 

ABD’nin Massachusetts Eyaleti’nde gerçekleştirilen çalışma, bir papağanın ‘sıfır’ kavramını anladığını ortaya koydu. İnsanlar, sıfır kavramını üç ya da dört yaşına gelinceye kadar çözemiyorlar.

Brandeis Üniversitesi’ndeki ‘Alex’ adındaki gri papağan, yapılan bütün denemelerde, iyi bir sayıcı olduğunu kanıtladı. Alex, tepside sayacak bir şey olmadığı zaman, ‘yok’ diyerek tepki gösterdi. Araştırmayı yapan ekibin başkanı Irene Pepperberg, ‘Alex’in sıfır kavramı var. Bizimkine benzemiyor.

Ancak nicelik olmadığında anladığını gösterdi’ dedi. Çalışmanın sonuçları ‘Journal of Comparative Psychology’ dergisinde yayınlandı. Alex’in sıfır kavramını anlaması, kuşlar ve diğer hayvanların sanıldığından daha akıllı olduğunun göstergesi olarak yorumlandı. Daha önce yapılan araştırmalarda da bazı kuşların yumurtalarını sayabildiği ortaya çıkmıştı. Irene Pepperberg, hayvanların yeteneklerinin hayatta kalma güdüsü temelinde geliştiğini de söyledi. Pepperberg, Alex’in toplama çıkarma yapabilme yetenekleriyle ilgili yeni bir çalışma başlatacak.  
Kaynak: Hürriyet 12 Temmuz 2005

 
Super Teyze 65
 Küçük Esma teyzesini uzun zamandır görmemişti. Başka bir şehirde yaşayan teyzesi o gün  ziyarete geliyordu. Esma çok heyecanlıydı. Kapı çalınınca herkesten önce koşup açtı ve hayret dolu  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.