‘Everest, Dünya Mirası’na alınmalı’
 

Everest Tepesi’ne ilk tırmanan dağcı Edmund Hillary, dünyanın en yüksek noktasının Birleşmiş Milletler’in Dünya Mirası listesine alınmasını öneriyor.

Everest Tepesi de küresel ısınmanın tehdidi altnda. Himalayalar’daki buzulların erimesi sonucu bölgedeki göller taşıyor. Uzmanlar, göllerin taşmasının önemli çevre sorunları yarattığını, bölgedeki insanların hayatını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Güney Afrika’nın Durban kentinde toplanan UNESCO konferansında Everest Tepesi’nin Dünya Mirası listesine alınması görüşülüyor.

Himalaya Dağları, son 50 yılda giderek artan bir şekilde ısınıyor, buzulları eriyor. Buzulların erimesi bölgede birçok kez sele neden olurken, tarım sahalarında sular altında kalmasına yol açıyor.
 
29 Mayıs 1953’te Everest’e tırmanan Yeni Zelandalı dağcı, tepenin UNESCO’nun Dünya Mirası listesine alınması için dünya çapında lobi faaliyeti yapıyor. UNESCO’nun listeye alması durumunda, dağın etrafındaki çevre sorunlarının çözümü için uluslararası işbirlikleri ve kredi olanakları doğacak. Hillary, taşan göllere kanallar oluşturarak sel baskınlarının önlenmesini öneriyor.

Halen UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde 788 nokta bulunuyor, bunların 35’i yok olmaya yüz tutmuş alanlar. Güney Afrika’nın Durban kentinde toplanan bu yılki kongrede de 42 yeni noktanın listeye dahil edilmesi tartışılacak. Çevreciler, Everest gibi Latin Amerika’nın And Dağları’ndaki buzulların da erimesinin benzer sorunlara neden olduğu ve korumaya alınması gerektiğini vurguluyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 12 Temmuz 2005


 
Süper Teyze 406
 Oktay’ın amcası çok neşeli bir insandı. Ziyarete her gelişinde Oktay’a oyuncaklar getirir ve mutlaka komik fıkralar anlatarak herkesi güldürürdü. Küçük Oktay ise gelen oyuncaklara sevinir ama  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.