Vezüv’ün küllerinden 2 bin yıllık yemek seti çıktı
 

Arkeologlar, Vezüv yanardağının eteklerinde 2 bin yıldır volkanik küllerin altında kalmış gümüş yemek takımın gün ışığına çıkardı.

Gümüş tabaklar, kaseler ve şarap kadehleri... Arkeologlar Pompeii harabelerinde paha biçilmez değerde Romalılar’dan kalma çok parçalı gümüş bir yemek takımı buldu. İlk keşif 2000 yılında yapılmış ve gümüş yemek takımı içeren bir sepet bulunmuştu. Keşfin yapıldığı bölgeyi X ışınları ile inceleyen bilim insanları çok geniş bir yemek takımına ulaştı.

Volkanik tüflerin altına 2 bin yıldır saklı kalan gümüş takım ilk günkü şeklini koruyor. Vezüv volkanının M.S. 79’da patladığı ve etrafındaki köyleri yuttuğu düşünülüyor. Ancak aynı küller gümüş takımın da bugüne kadar korunmasını sağladı. Volkanın patlaması köyde yaşayanları öldürmüş, yapıları ise bozmamıştı. Böylece antik kent bugüne kadar geldi.

Arkeologlar 5 yıldır gümüş yemek takıma zarar vermemek için toprağı itinayla kazıyordu. Yemek takımı 2006’da Napoli Ulusal Sanat Galerisi’nde sergiye çıkacak.
Kaynak:Ntvmsnbc 19 Temmuz 2005

 
Süper Teyze 141
İdil ve annesi markette alışveriş ediyorlardı. Annesinin bir anlık dalgınlığında, İdil ortadan kayboldu ! Az sonra annesi yaramaz kızı kozmatik reyonunda buldu : -     &n devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.