Alpler’e ‘beyaz örtü’
 

Küresel ısınmadan dolayı hızla eriyen Alp Dağları’ndaki kayak pistlerini korumak için yamaçlar beyaz kumaşla kaplanıyor. Özel üretilen kumaş Güneş ışınlarını yansıtarak altındaki karın erimesini önlüyor.

Alp Dağları’nın yüksek tepelerinde hava yere göre daha ince ve Güneş ışınları daaha dik ve güçlü. Özellikle yazın dağlara daha da güçlü vuran Güneş ışınları karları eritiyor ve kayak merkezlerinin boşalmasına neden eoluyor. Karın ‘beyaz altın’ sayıldığı Alp Dağları kayak merkezlerinde yazları da kayakçıları ağırlamak için Avusturyalılar teknolojinin sınırlarını zorluyor; dağ yamaçlarını kumaşla kaplayarak Güneş’in etkilerini azaltmak.

Son yıllarda, Orta Avrupa’da etkisi giderek artan küresel ısınmayla birllikte Alpleri yamaçlarındaki buzullar daha hızlı eriyor. Bilim insanları son 20 yılda Alp Dağları’nda ciddi oranda buzul erimesi tespit ettiler. Bu süreç küresel ısınmaya bağlı olarak son 5 yılda Avrupa’da yüzyılın en sıcak yazlarının yaşanmasıyla daha da hızlandı.

Alpler’de buzul hacmi giderek düşüyor, bölgede buzul büyümesi en son 1980’de görülmüştü. Innsbruck’taki kayak merkezi işletmecileri karı, yazın Güneş ışınlarından korumak için yıllardır çeşitli çareler arıyordu. Buzulları korumak için geliştirilen çareler arasında, kayak pistlerinin Güneş ışınlarından korunacak şekilde değişilmesi, kara su basılması gibi yöntemler bulunuyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 20 Temmuz 2005

 
Süper Teyze 383
Yaşlı amca Gürkan’a sordu : - Ne kadar da büyümüşsün oğlum. Kaç yaşına geldin şimdi ? - 11, dedi Gürkan. - Daha sonra ne olmak istiyorsun peki ? dedi yaşlı amca. Küçük oğlan kendinden em devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.