Lucy 3.2 milyon yıl önce dik yürüdü
 

Bilim insanları, bilgisayar simülasyonunda denedikleri bilinen ilk ‘insansı’lardan, 3.2 milyon yıl önce yaşayan Lucy’nin dik olarak yürüdüğünü öne sürüyor.

Kısaca ‘Lucy’ popüler adıyla bilinen Australopithecus afarensis insansı yaratığın yürüyüşü, bilgisayar simülasyonunda denendi. Simülasyonda kemik yapısına göre Lucy’nin dik yürümüş olduğu olasılığı görüldü. Evrim simülasyonu, insansı Lucy’nin dik yürüyüşünü ayak izleriyle eşleştiriyor.

Dundee Üniversitesi’nden bilim insanları Lucy’nin yürüyüşünü geride bıraktığı ayak izlerinden çıkarma yolunu seçti. Bilgisayar simülasyonunda Lucy’nin ayak izleri temel alınarak, bunların mevcut şekliyle oluşması için canlının nasıl yürümüş olabileceğini denendi. Çıkan sonuç Lucy’nin dik yürümüş olması gerektiği yönündeydi.

Çalışmayı yürüten Dr. Weijie Wang sonucu, “Deney bundan 3.4 milyon yıl önce yaşamış ilk akrabalarımızın dik yürümüş olduğunu gösteriyor, Lucy’nin iki ayağı üzerinde belli bir hızda yürümeyi ve dengede kalmayı başardığını düşünüyoruz” şeklinde değerlendirdi.

Tanzanya’nın Laetoli bölgesinde Lucy’nin bulunduğu yerde ayak izleri de tespit edilmişti. Volkanik tüflerde korunan ayak izlerinden, iki Australopithecus afarensis’in yan yana yürüdükleri saptandı. Bilim insanları, bunu Lucy ve bir arkadaşının patlamakta olan bir yanardağdan kaçışı olarak yorumlamıştı.

LUCY ‘NE KADAR İNSAN’ TARTIŞMASI
Lucy insansı canlısına ait fosil 1974 yılında Etiyopya’da bulunmuştu. Keşfi yapan bilim insanları Beatles’ın ‘Lucy in the Sky’ şarkısından esinlenerek fosile ‘Lucy’ adını takmıştı. 
Keşfi yapan bilim insanları Beatles’ın ’Lucy in the Sky’ şarkısından esinlenerek canlıya ’Lucy’ adını takmıştı.

İnsansı yaratık hem maymun türleri, hem de kendinden sonra gelen insan türleri ile temel benzerlikler taşıyordu. Öne doğru çıkan çenesi ve geriye doğru yatan alnı maymuna benzerken, belden dik yürüyüşü Lucy’yi insanlara yakınlaştırıyordu. Ancak, bilim dünyası Lucy’nin ‘insansı’lığını yürüyüşündeki diklik mertebesinde tanımlayageldi.

Kimi bilim insanları bugünkü maymunlara benzer bir şekilde Lucy’nin kambur yürüdüğünü, kimileri ise öne arkaya salınarak yürüdüğünü düşünüyor. Ancak, ilerleyen yıllarda bilim insanları Lucy’nin dik yürümüş olabileceğini savunmuştu.
Kaynak:Ntvmsnbc 21 Temmuz 2005

 
Süper Teyze 403
Yaşlı adam, büyük bir mağazanın erkekler reyonundaki satıcının yanına  geldi ve : - Sizin reyonunuzdan aldığım bu kravatı değiştirmek istiyorum, dedi. Görevli bezgin bir sesle : - Ama amcacı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.