Çölleşme dünyayı tehdit ediyor
 

Dünyada yaklaşık 24 bin köy, bin 400 kilometre tren, 30 bin kilometre karayolu, 50 bin kilometre kanal ve su yolunun daimi olarak çölleşme tehdidi altında bulunduğu bildirildi.

TEMA Vakfı Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Murat Ermiş, yaptığı açıklamada, çölleşmenin, kurak ve yarı kurak bölgelerde, insanların gerçekleştirdiği faaliyetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak verimliliğinin yavaş yavaş kaybolması ve yeşil örtünün azalması olduğunu söyledi.

Dünyada 250 milyonu aşkın kişi çölleşmeden doğrudan etkilenirken, dünya yüzeyinin üçte birinin çölleşme tehdidi altında olduğuna işaret eden Ermiş, yaklaşık 135 milyon kişinin bu durum nedeniyle göç olgusuyla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti.

ÇÖLLEŞME, GÖÇÜ BERABERİNDE GETİRİYOR

Ermiş, 1997-2020 yılları arasında 60 milyon kişinin Alt Sahra Afrikası’nın çölleşmiş bölgelerinden, Kuzey Afrika ve Avrupa’ya göç etmesinin beklendiğini belirterek, “Batı Afrika üzerine yapılan uzun vadeli çalışmalar, Sahra bölgelerinden kıyı şehirlerine sabit bir göç akışının gerçekleşeceğini, kıyı şehirlerinin nüfusunun 1997 verilerinin 3.5 katı artarak 2020’de 271 milyona ulaşacağını göstermektedir” dedi.

Çölleşme tehlikesinin, sadece kurak ve yarı kurak bir yapıya sahip Afrika’yla sınırlı olmadığını anlatan Ermiş, şöyle konuştu:

“ABD’de, toprakların yüzde 30’u çölleşmeden etkilenirken, Latin Amerika ve Karayipler’in dörtte biri çöl veya kurak arazidir. İspanya’da toprakların yüzde 31’i ciddi çölleşme tehdidi altındayken, ABD’deki aşırı kuraklıklar ve Güney Avrupa’daki su kıtlığı, kuzey yarım küredeki durumun ciddiyetine işaret etmektedir. Kaynak:Hürriyet 25 Temmuz 2005

 
Süper Teyze 407
Yaşlı kadın uykusuzluktan yakınıyordu. Sonunda tanıdık bir eczaneden uyku hapları almaya karar verdi.Eczacı, hapları verdikten sonra yaşlı kadını uyardı : - Teyzeciğim,bu haplara başladıktan sonra  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.