İsviçre ayıları evlerine geri dönüyor
 

Görgü tanıkları, ülkenin İtalya sınırındaki yüksek dağlarda bir kahverengi ayı gördüklerini söylüyor.

19’uncu yüzyılda topraklarından sürülen ayıların yıllar sonra evlerine geri dönmesi birçok kişiyi sevindirdi. Ancak bu gelişmeden mutlu olmayanlar da var. Haftalardır, kahverengi ayıların İsviçre sınırına yaklaşmakta olduğu yönünde haberler vardı. Çevreci gruplar, İsviçre topraklarında bir ayının görüldüğü haberiyle bayram yaptılar.

Vaşak ve kurtlar gibi kahverengi ayılar da 19’uncu yüzyılda avcıların hedefi olmuş, üç hayvan türünün nesli tehlikeye girmişti. Şimdi bu canlıların tümü koruma altında. Çevreciler, bu hayvanları, evlerine döndürmek için çaba harcıyorlar.

Bernese Oberland bölgesinde hatırı sayılır bir vaşak nüfusu var. Ama çiftçiler, dağların eski sakinlerinin geri dönüşünden pek hoşnut değiller. Koyun ve inekleri için endişeleniyorlar.

Birkaç yıl önce Fransa’dan yolunu kaybederek İsviçre’ye gelen yalnız bir kurt, esrarengiz bir şekilde, muhtemelen bir traktörün altında kalarak can vermişti.

Ayıların İsviçre için özel bir önemi var. İsviçre’nin başkenti Bern, Almanca’da “ayılar” demek. Gerçi kentin adını bu hayvandan alması, ayılara duyulan sevgiden kaynaklanmıyordu. 1191’de kurulan kentin dükü Beşinci Berthold, avladığı ilk ayının anısına şehre bu adı vermişti. İsviçre’de en son 1904’te bir ayı vurulmuştu.
Kaynak:Ntvmsnbc 27 Temmuz 2005


 
Süper Teyze 270
Öğretmen sınıfa sordu : - Evlenmemiş kişileri nasıl adlandırırız çocuklar ? Ayşe cevap verdi : -‘Bekar’ deriz öğretmenim. - Peki evlenmiş olanlara ne deriz ? Ayşe tam cevap vermek üze devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.