Ölümcül denizanasının peşinde
 

Olasılıkla gezegenimizin en zehirli canlısının peşine düşen bir bilim adamı, Avustralya’da yaklaşık 70 kişinin ölümüne yol açan kutu denizanasının -aktif olduğu dönemler de dahil olmak üzere- sırlarını ortaya çıkarıyor...

Kutu denizanaları insanlara saldırmıyor olsalar da, rastlantısal bir temas dakikalar içinde ölüme yol açabiliyor. Kurtulmayı başarabilenler ise, Ekolog Jamie Seymour gibi, mor renkte, ipi andırır yara izlerini yaşamları boyunca taşıyor. Seymour, halkın kutu denizanalarından korunmasına yardım etmek amacıyla onları sonik markalarla izliyor. Denizanalarının gövdesine çok küçük, 4 cm. uzunluğunda ve 12 mm. çapında ultrasonik vericiler yapıştırıyor -ve bu da onu, denizanalarını markalayan ilk araştırmacı yapıyor.

Jareed Crook adında yedi yaşında bir erkek çocuğu iki yıl önce Mission Beach’te (Queensland, Avustralya) yüzüyordu. Aniden bir çığlık attı. Büyükbabası onu sudan çekip çıkardı, ancak kıvranan çocuk kısa bir süre sonra yığılıp kaldı. Bir saat içinde de kalbi durdu -ve kutu denizanası zehrinin bilinen son kurbanı oldu. Bu katiller, ekolog Jamie Seymour’u büyülemiş. Konuya ilgisi sadece araştırma düzeyinde değil: Bu bir ölüm kalım meselesi.

Seymour, halkın kutu denizanalarından korunmasına yardım etmek amacıyla onları sonik markalarla izliyor. Ancak bir markayı, yapışkan ve nemli bir şeye nasıl iliştirirsiniz? Seymour zehirsiz, çok güçlü bir yapıştırıcı kullanıyor. Denizanalarının gövdesine çok küçük, 4 cm. uzunluğunda ve 12 mm. çapında ultrasonik vericiler yapıştırıyor -ve bu da onu, denizanalarını markalayan ilk araştırmacı yapıyor.

Seymour bu çalışmaya başladığı 1999’dan beri sadece yedi girişiminde başarı sağladı ve bu markalar da iki günden az bir süre dayanabildi. Ancak o yılmadı; markaları denizanalarının gövdesinin içine yerleştirebileceği bir yöntem üzerinde çalışıyor (bu, düşmeleri olasılığını azaltıyor).

Seymour, kutu denizanalarının yaklaşık 28 türü içinden en büyüğünü, Chironex fleckeri’yi markalıyor. Bir basketbol topu büyüklüğüne ulaşabilen bu tür, sayıları 60’a kadar yükselebilen dokunaçlara sahip. Ve her biri 4,5 metre uzunluğa ulaşabilen bu dokunaçlar da toplamda beş milyar civarında yakıcı kapsül barındırıyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 28 Temmuz 2005

 
Süper Teyze 446
 Doğacan, ailesinin gözbebeğiydi. Özellikle on yaş büyük ağabeyi Doğacan’ı çok çok sever,bir dediğini iki etmemeye çalışırdı. Doğacan ‘ın doğumgünü yaklaşırken bütün aile sürpriz hediyeler hazı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.