Güneş Sistemi’ne 10’uncu gezegen
 

Bilim insanları, 1846’da Neptün’ün bulunmasından bu yana ilk kez yeni bir gezegenin keşfini duyurdu. Göktaşı, Uluslararası Astronomi Birliği’nden kabul görürse, Güneş Sistemi 10 gezegen olacak.

Güneş’in etrafında döndüğü kesinleşen gökcismi ilk olarak 2003 yılında tespit edilmişti. Astronomlar o günden bu yana cismi takip ederek yörüngesini hesapladı. Buz ve kayadan oluşan ve 2003 UB313 gözlem adı verilen yeni gezegenin yaklaşık 3 bin 700 kilometre çapında olduğu belirlendi. Yeni gezegen Plüton’dan biraz daha büyük.

İlk tespitlere göre, yeni gezegen şimdiki konumunda Güneş’e 14 milyar km uzaklıkta (Plüto’nun üç katı) duruyor. Bu Dünya-Güneş mesafesinin 97 katına denk düşüyor. Gezegenin şimdiki konumunda yüzeyinde ısı Mutlak Sıfır’dan sadee 30 derece daha sıcak. Gezegen, Güneş etrafındaki bir turu 560 yılda tamamlıyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 1 Ağustos 2005

 
Süper Teyze 287
Adam telaş içinde doktoruna anlatıyordu : - Sormayın doktor, bu yaşıma kadar böyle garip bir gece yaşamamıştım. Öyle bir rüya gördüm ki, bir türlü etkisinden kurtulamıyorum. - Sakin olun  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.