Genç Gates’ler Japonya’da yarıştı
 

Microsoft’un, geleceğin yazılım dünyasını şekillendirip, sınırları aşan yeni projeleri açığa çıkarmak amacıyla düzenlediği üniversitelerarası yarışmada, birinciliği internette ’müzik grubu’ kurulmasını sağlayan Rus ekibi kazandı.

Yazılım devi Microsoft, Japonya’da düzenlediği dünya üniversitelerarası yazılım geliştirme yarışmasında, ’Sınırları aş’ sloganıyla adeta geleceğin Bill Gates’lerini ve onların geliştirdiği projeleri yarıştırdı. 90 ülkeden 16 bin öğrencinin yarışarak, 44 ülkeden 212 öğrencinin Japonya’daki finallere katıldığı ’Imagine Cup’ etkinliğinde birinciliği, tüm dünyayı müzikle birbirine bağlayan Rus ekibi elde etti.
Farklı ülkelerden müzisyenlerin bir araya gelerek müzik grubu oluşturabilecekleri veya ABD’de bir kişinin Rusya’nın en ünlü müzisyeninden ders alabileceği ’Omnimusic’ adlı proje, akademisyenlerden oluşan juri üyeleri tarafından birinci seçilerek Rus ekibine 25 bin dolarlık ödül kazandırdı. Projenin teknik tarafında en önemli uygulama ise, Rus ekibin ses kartı üzerinden çalışan eş zamanlı programlama sistemi oldu. Bu sayede, farklı coğrafyalardaki insanlar bilgisayarla birbirine bağlanıp eş zamanlı olarak müzik yapıp, şarkı söyleyebilecek.
İmagine Cup’ta ikinciliği Yunan ekibin projesi olan ve konuşma dilindeki hareketleri metne çeviren yazılım ikinci, 2008 Pekin Olimpiyatları için sanal bir ülke kurmayı planylayan Çin ekibin projesi ise üçüncü seçildi.

Türkiye iki projeyle katıldı
Türkiye’den de Kayseri Erciyes Üniversitesi’nden katılan ekibin projesi olan afet sonrasında kullanılacak mobil yardım projesi, yarışmanın Japonya ayağına katıldı ancak finallere kalamadı.
Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından geliştirilen CPAD.NET (Crisis Prevention After Disasters) adlı afet sonrası kriz önleme projesi, afetle karşılaşan bölgeye gelen yabancı ilk yardım ekiplerinin, kendi dillerinde rahatlıkla çalışmaları için geliştirilen mobil yazılım platformundan oluşuyor.
Bu arada en önemli ayağı yazılım geliştirme olan Imagine Cup’ta, oyun, web geliştirme ve kısa film gibi Microsoft teknolojileri kullarılarak geliştirilen projeler de yarıştı. Türkiye, bu alanlar içinde kısa film kategorisinde, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden oluşan ekip ile yarışmaya katıldı ancak bu alanda da ödül kazanamadı. Kısa film dalında birinciliği Meksika alırken, ikincilik Hindistan ekibinin, üçüncülük ise Kanada’nın oldu.

 ’3 boyutlu micro’ Atatürk imzası...

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mikroelektronik Tesisleri’nde, bir yongaya Atatürk’ün imzası, bir başka yongaya da Türk bayrağı işlendi. Atatürk’ün 3 boyutlu mikro imzasının genişliği, saç çapı boyutlarında. ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Akın, DPT’nin desteğiyle yaklaşık 2 milyon dolar harcanarak yeni bir cihaz seti alındığını ve cihazla silikon çipleri istedikleri gibi "yontabildiklerini, yazı yazabildiklerini ve bir saçı paralel olarak 3 parçaya ayırabildiklerini" söyledi.
Akın, alınan litografi cihazı ile 4 inç ve 6 inç çaplı silisyum disklerde mikro mekanik hatların 1 mikrometrenin altında bir hassasiyet ile oluşturulmasının artık mümkün olabildiğini belirtti. Akın, silikon çipe işledikleri Atatürk’ün imzası ve Türk bayrağının bu anlamda, başlangıç olduğunu söyledi.
Kaynak:Milliyet 8 Ağustos 2005

 
Süper Teyze 417
 Delikanlı büyük bir bunalım içindeydi. Ailesinin de desteğiyle bir ruh doktorundan yardım almaya karar  verdi. ;İlk randevusunda da çekinerek anlatmaya başladı : - Derdim büyük doktor be devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.