NASA’dan yeni bir Mars görevi
 

NASA’nın, Mars’ın gizemlerini keşfetmek üzere gerçekleştireceği yeni görev, önümüzdeki Çarşamba günü fırlatılacak olan çok fonksiyonlu yeni bir robotla başlayacak. Son teknolojilerle donatılan robot, Mars yüzeyinin yanı sıra yeraltını da araştıracak.

Güneş’e en yakın dördüncü gezegen Mars için yürütülen araştırma projelerine bir yenisi ekleniyor. NASA tarafından gerçekleştirilecek olan görevde çok fonksiyonlu yeni bir robot kullanılacak. Mars’a gönderilecek son robotla NASA’nın kızıl gezegende araştırma yapan robot sayısı 3’e yükselecek. Yeni robot sahip olduğu gelişkin yeteneklerle gezegenin yüzeyinin yanı sıra yeraltını da araştıracak.

Yapılan açıklamaya göre her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda robotu taşıyan  Lockheed Martin Atlas V roketi, Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan Çarşamba günü fırlatılacak. NASA’ya göre, teknik problemlerin ortaya çıkması durumunda fırlatma periyodu üç hafta gibi geniş bir süreye yayılabilecek.

NASA tarafından geliştirilen gözlemci robot üzerinde 6 değişik bilimsel gözlem aracı yer alıyor. Bu araçlar sayesinde gezegenin yüzeyinin ayrıntılı resimleri çekilebilecek ve özel bir radar ile yerin altı incelenebilecek. Yapılacak olan araştırmalarla olası su bölgeleri üç boyutlu bir şekilde taranacak ve gelecekteki uzay araçları için güvenli iniş alanları tespit edilecek.

NASA yaptığı açıklamada ayrıca, her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda robotun bir iletişim uydusu olarak da hizmet edeceği bildirildi. Bu sayede, şu ana kadar Mars’tan Dünya’ya yapılmış en hızlı veri linki kurulacak.
Kaynak:Hürriyet 9 Ağustos 2005

 
Süper Teyze 122
Müzik dersinde öğretmen öğrencilerine en sevdikleri enstrumanları sordu. Kimisi piyano, kimisi gitar, kimisi keman, flüt,  saz , klarnet dedi.Sıra Selen’e gelmişti. Selen ayağa kalktı ve :  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.