Mutlu dönüş
 

26 Temmuz’da uzaya çıkan Discovery, dün yolculuğunu tamamlayarak California’nın Mojave Çölü’ndeki Edwards Hava Üssü’ne indi.

FLORİDA’daki Kennedy uzay Uzay Merkezi’ne inmesi planlanan uzay mekiği Discovery’nin, kötü hava koşulları yüzünden dönüşü önceki gün 24 saat ertelenmişti. Discovery’nin dün yine Florida’ya inmesi öngörülmüştü. Ancak kötü hava koşulları yine engel çıkardı ve dönüş bir süre ertelendikten sonra gerçekleşti.

Son derece gergin bir havada hazırlıklar tamamlandıktan sonra, mekik atmosfere girerken, korkulan herhangi bir aksiliğin yaşanmaması, hem mekik mürettebatı, hem de yer komuta kontrol merkezinde sevinç çığlıklarıyla kutlandı.

Tüm yolculuğun son derece gergin geçmesi ve soru işaretlerinin doğmasına, Discovery’nin fırlatılışında, tırmanışının ilk iki dakikası sırasında gövdesindeki yakıt tankından iki parçanın koptuğunun tespit edilmesi neden oldu. Bu saptamanın ardından, 2.5 yıl önce iniş sırasında parçalanarak 7 astronotun ölümüyle sonuçlanan Columbia faciasının yürek burkan anısı, yolculuğun üzerine çöktü.

BEATLES İLE UYANDILAR

Önceki gün dönüş yolculuğunun bir türlü başlayamaması yüzünden, mekikteki mürettebatın lideri Eileen Collins, pilot James Kelly, uçuş mühendisi Stephen Robinson, Japon astronot Soiçi Noguçi ile NASA’nın astronotları Andrew Thomas, Wendy Lawrence ve Charles Carmada heyecanlı bir bekleyiş içine girdiler.

Beatles’ın ‘Good Day Sunshine’ adlı parçasıyla uyandırılan astronotlar, Discovery’nin dönüş hazırlığına başladılar ve yük bölümünün kapağını kapattılar. Turuncu renkli basınç kıyafetlerini giyen mürettebat, kokpitteki yerlerini alarak dönüş yolculuğuna başladılar. İnişin ardından, ekip lideri kadın astronot Collins, mürettebatı sağ salim eve getireceğine güveninin her zaman tam olduğunu söyleyerek, ‘Uzayda olmayı çok seviyorum, büyülü bir yer’ dedi.
Kaynak:Hürriyet 10 Ağustos 2005

 
Süper Teyze 317
Adam eczaneye girdi ve sordu : - Bağırsak kurtları için bir ilacınız var mı acaba ? - Çocuklar için mi istiyorsunuz, yetişkinler için mi ? dedi eczacı. Adam sinirlendi : - Nereden bileyi devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.