Gökyüzü sevdalıları Antalya’da
 

Bu yıl 8. kez düzenlenen Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’ne 400 gökyüzü tutkunu katılacak.

Bilim ve Teknik Dergisi tarafından düzenlenen şenlik, 12-14 Ağustos tarihlerinde, deniz seviyesinden 2 bin metre yüksekliktebulunan Saklıkent’te düzenleniyor. Şenlikte Venüs ve Jüpiter akşam saatlerinde, Ay gece yarısına kadar, Mars ve Satürn ise sabaha karşı kısa bir süre gözlenebilecek. Katılımcılar 12 Ağustos gecesi çıplak gözle, saatte 60 meteor sayılabilecek.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Zeynel Tunca, şenlik kapsamında gökbilimle ilgili seminerler, saydam ve video gösterileri, gökyüzü hakkında bilgilendirmeler, akanyıldızlar ve gözlemleri, gökcisimlerinin adlarının kökeni, teleskop, gökyüzü fotoğrafçılığı, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ve Türkiye’de yapılan çalışmalar, uzay araştırmaları, değişen yıldızlar ve gözlemleri gibi konuların ele alınacağını söyledi.

Tunca, Türkiye’nin dört bir tarafından 400 kadar gökyüzü tutkununun katılacağı şenlikte 2 bin 550 metre yükseklikte bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde de teleskoplarla gökyüzünün gözleneceğini belirtti.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi görevlisi Dr. Tuncay Özışık da şenliğin ilk günü saat 24.00’ten sonra çıplak gözle saatte 60 meteorun sayılabileceğini bildirdi. Antalya şehir merkezinde ışık kirliğinin çok fazla olduğunu ve bu nedenle meteorların zor görüldüğünü ifade eden Özışık, şunları kaydetti: “Ancak şenliğin yapılacağı Saklıkent’te çıplak gözle saatte 60 meteor sayılabilecek. Gökyüzü sevdalıları, Gökyüzü Şenliği’nde Venüs ve Jüpiter’i akşam saatleri, Ay’ı gece yarısına kadar, Mars ve Satürn’ü ise sabaha karşı kısa bir süre gözleyebilecekler. Ayrıca şenlikte parlak yıldızlar ve takım yıldızlarıyla bulutsular (parlayan yıldızlardan arta kalan gaz ve toz ortamı) izlenebilecek.”
Kaynak:Ntvmsnbc 11 Ağustos 2005

 
Süper Teyze 367
Öğretmeni Olcay’a sözlü sınavda İspanya’nın başkentinin neresi olduğunu sorar ama dakikalarca cevap alamaz. Sonunda sinirlenmeye başlar ve : - Neden ses çıkarmıyorsun kızım ? diye sorar. - Düşünüy devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.