Dünyanın merkezi daha hızlı dönüyor
 

Yerkürenin iç çekirdeğinin, yer kabuğuna göre yılda, fazladan 0,3-0,5 derecelik bir dönüş yaptığı ispatlandı. Bilimadamları, bu farka iç çekirdek ile dış çekirdek arasındaki hareketlenmenin neden olduğunu belirtiyor.

FAZLADAN BİR TAM TUR
 
Bilimadamları yaptıkları bir araştırma sonucunda, ilk kez 1996 yılında dile getirilen Yerküre iç çekirdeğinin Dünya’nın yüzeyinden daha hızlı döndüğü tezini ispatladı. Jeofizikçilerden oluşan bir araştırma ekibi tarafından Science dergisinde yayımlanan verilere göre, Ay’dan daha büyük olan ve sert demirden oluşan Yerküre’nin top biçimindeki iç çekirdeği, gezegenin geri kalan kısmından daha hızlı dönüyor.

İç çekirdeğin 700 ila 1200 yılda bir Yerküre yüzeyine göre fazladan tam bir tur attığı belirtilirken, bilimadamları bu fazladan turun Dünya’nın bir manyetik alanı nasıl yarattığına dair bilgiler verdiğini ifade ediyorlar.

TEZ ŞÜPHEYLE KARŞILANMIŞTI

Gezegenin göbeğinde yer alan iç çekirdeğin sıcak sıvı metallerin yer aldığı dış çekirdek içinde bulunduğu biliniyor. Hiçbir yerle bağlantısı bulunmayan iç çekirdek, bu sıcak sıvı metal içinde bağımsızca dönebiliyor. Söz konusu gerçeğin ilk kez 1996 yılında Columbia Üniversitesi Lamont-Doherty Dünya Rasathanesi’nden Paul G. Richards ve Xiaodong Song isimli iki bilimadamı tarafından dile getirilmiş, ancak diğer bilimadamları bu teze şüpheyle yaklaşmıştı.
Kaynak: Hürriyet 26 Ağustos 2005

 
Süper Teyze 289
Küçük Cem ablasına seslendi : - Abla bak ! Balkondaki antene çok komik bir kuş konmuş !  Ama adını bilmiyorum ! Sen biliyor musun ? Ablası okuduğu kitaptan başını kaldırmadan cevap verdi  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.