Yanlış Beslenme Yüzünden Türkiye’de çocuklar ya bodur ya şişman
  Prof. Dr. Özdemir İlter: "Türkiye’de çocuklar çok ciddi beslenme bozukluğu yaşıyor. Yanlış beslenme yüzünden çocuk, ya bodur kalıyor ya da aşırı şişmanlıyor" diyor. Yaşamının ilk üç yılında iyi bakılan, sağlıklı beslenen çocukların günümüzdeki ortalama ömrü, 90 yılı buluyor.

AŞI YAPTIRILMASI ŞART
"Çiçek hastalığı 1977’de, çocuk felci de günümüzde, hemen hemen dünyadan silindi. Kızamık ise, bağışıklık sistemi sarsılmış, iyi beslenmeyen, daha çok kırsal kesim çocuklarda öldürücü sonuçlara kadar varıyor. 1960- 70’li yıllarda, yaz geldiğinde hastanede özel servisler açardık. İshal ile gelen çocuklar ile dolardı servisimiz. Kışın ise, difteri ile boğuşurduk. Difteri korkunç bir hastalıktır. Felçlere, kalp hastalıklarına yol açar. Ama bugün derste öğretmek için bile, difteri vakası bulamıyoruz. Eskiden her iki yılda bir kızamık salgınları olurdu. Hâlâ, aşı ile önlenebilir hastalıklar sorun olmaya devam ediyor. Bir de hepatit A ve B’yi unutmamak lazım. 1960’lı yıllarda, sağlıklı doğan 1000 çocuktan 250’si bir yaşını göremeden ölüyordu. Şimdi bu rakam 25’lere indi. Ama Türkiye’nin en yakın komşusu Yunanistan’da ve İran’da 10’un altında."

İLK ÜÇ YIL ÇOK ÖNEMLİ
Peki, Türkiye’de çocukları gelecekte de bekleyen ve bir an önce çözülmesi gereken sağlık sorunları neler? Bunun cevabını Prof. Dr. İlter şöyle veriyor: "Türkiye’de çocuklar çok ciddi beslenme bozukluğu yaşıyor. Yanlış beslenme yüzünden çocuk, ya bodur kalıyor ya da aşırı şişmanlıyor. Bunun üstüne bir de enfeksiyonlar ekleniyor. Çocuğun hastalanma sürecini; ülkenin hijyen, beslenme, temiz su ve içinde yetişilen ortam koşulları etkiliyor. Beş çocuklu bir evdeki ekonomik koşullar ile iki çocuklu evin ortamı birbirinden farklı. Çocuğun, doğumdan sonraki ilk üç yılında, bakımı gerekli düzeyde olursa, anne sütünü en az altı ay içer, iyi beslenir, sevgi ortamında büyürse, yaşam beklentisi günümüz için 90 yıldır. Ve dünyamız çocuklara bunu verebilecek güce sahip. Aileler, doktorlar, öğretmenler, eğitim ve sağlık politikası, sağlıklı nesiller yetiştirmeye göre programlanmalı. Okullarda nehir uzunlukları ve dağların isimlerinden önce, çocuklara sağlıklı beslenme öğretilmeli, sağlık dersi koyulmalı. İyi beslenen, iyi eğitim alan ve sevgiyle büyüyen çocuk, hem kendi sağlığını, hem de toplum sağlığını koruyacak bilince sahiptir. En basit insanlık hakkı olan "temiz içme suyu" bile, günümüzde ulaşılmaz hale geldi. Bu konuda acil önlem planları uygulanması gerekiyor."


 Kaynak: Sabah 10.05. 2004

 
Süper Teyze 130
Afacan Melih, amcasının çiftliğini ziyarete gitmişti. Amcası  Melih’e ahırdaki hayvanlarını gösteriyordu. -  Bak Melih bu inek birkaç hafta sonra anne olacak. Nasıl doğuracak biliyor mu devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.