Jüpiter Venüs buluşması
 

İki gezegen, 2 buçuk yıl aradan sonra 31 ağustos ve 1 eylül akşamları birbirlerine en yakın konumda görünecek.

ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu Üyesi Tunç Tezel, bu günlerde Güneş battıktan hemen sonra batı yönünde görünmeye başlayan çok parlak iki yıldız bulunduğuna dikkati çekerek, bu yıldızların birbirine her gün yaklaşan en parlak iki gezegen Venüs ve Jüpiter olduğunu belirtti.
 
Tezel, gece gökyüzündeki tüm yıldızlardan daha parlak olan Venüs ve Jüpiter’in 31 Ağustos Çarşamba ve 1 Eylül Perşembe akşamları birbirlerine en yakın konumda görüneceğini bildirdi. Bu sırada Venüs’ün Dünya’ya uzaklığının 170 milyon kilometre, Jüpiter’in ise 927 milyon kilometre olacağını kaydeden Tezel, şöyle konuştu:

“Bu iki gezegenin gökyüzünde birbirine yaklaşması bir yıl içinde 2 kez göründükten sonra 2 yıl boyunca gözlenemiyor. Bundan önce 6 Ağustos 2001 sabahı ve 2 Haziran 2002 akşamı izlenen buluşmalardan sonra gezegenler 2 yıldan daha uzun bir süre, yani 5 Kasım 2004 sabahına kadar bir arada görünmediler. 1 Eylül akşamından sonra 2,5 yıl daha yeniden bir arada gözlenemeyecekler. Yani iki parlak gezegenibir arada görmek için 1 Şubat 2008 sabahını ya da 1 Aralık 2008 akşamını beklemek gerekecek.”

1 Eylül’deki buluşmadan birkaç gün sonra Ay’ın hilal halde aynı bölgeden geçeceğine işaret eden Tezel, 6 ve 7 Eylül akşamları Venüs, Jüpiter, Ay ve parlak yıldız Spica’nın (Başak takımyıldızının en parlak yıldızı) günbatımından 1 saat sonra bir araya toplanmış olarak görülebileceğini belirtti.
Kaynak:Ntvmsnbc 31 Ağustos 2005

 
Süper Teyze 127
Ormanlar kralı aslan,bir gün bayan oğlak’ın kapısını çalar. Bu ziyaret oğlak hanımı çok heyecanlandırmıştır. Aslanı içeri davet eder ve kahve ikram eder. Sonra da çekinerek sorar : - Bu onur vere devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.