126 yıl sonra mantar meşesi yeşerdi
 

İkinci Abdülhamid döneminde Portekiz’den getirilen, ancak o tarihten bu yana bir daha üretilmeyen mantar meşesi, 126 yıl aradan sonra ilk kez yetiştirildi.

Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün Torbalı İlçesi’ndeki fidanlığında ilk etapta 30 bin adet fidanı yetiştirilen mantar meşesi kabuğunun kilosu, yurtdışında 200-300 Euro’dan alıcı buluyor. Fidanlardan gelecek yıl 300 bin, 2 yıl sonra ise 1 milyon adet yetiştirilmesi hedefleniyor. Ortalama 200 yıl ömrü olan ağaçlardan, 9 yılda bir ağaç başına 70 kilo kabuk elde edilebilecek. İzmir Çevre ve Orman Müdürü Yrd. Doç. Dr. Osman Tatar, mantar meşesinin kabuğundan elde edilen mantar contanın, uzay gemisi, otomobil motoru, ayakkabı, ısı yalıtımı, şişe mantarı ve sağlık sektörü gibi yüzlerce iş kolunda kullanıldığını söyledi.

Dünya şişe mantarı üretiminin yüzde 80’ini Portekiz elinde bulunduruyor.Ayrıca Korşika, İtalya ve İspanya da mantar üreten ülkeler.  
Kaynak:Hürriyet 1 Eylül 2005  
 
 

 
Süper Teyze 411
 Öğretmen,bayram tatilinde bütün öğrencilerinin birer kitap okuyup bitirmeler,ini istemişti. Tatil sonrası sınıfa sordu : - Hepiniz birer kitap okudunuz mu çocuklar ? - Eveeet ! dedi çocuklar devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.