Kuyrukluyıldız gizemi çözülüyor
 

Bilim adamlarının uzun zamandır tartıştığı, dünyadaki hayatın kuyrukluyıldızlarla taşınan kimyasal maddeler sonucunda oluşmuş olabileceği teorisi son verilerle biraz daha güçleniyor. Bu veriler, NASA’nın Deep Impact projesi dahilinde 4 Temmuz’da Tempel 1 kuyrukluyıldızı üzerinde yapılan denemeler sonucunda elde edildi.

4 Temmuz’da NASA tarafından, ABD’nin teknolojik üstünlüğünü sergilemek ve kuyrukluyıldızların gizemini araştırmak doğrultusunda Deep Impact isimli bir proje dahilinde uzayda daha önce hiç denenmemiş bir şey yapıldı. Bu araştırmalar doğrultusunda Temple 1 isimli kuyrukluyıldıza atılan bir roketle kuyrukluyıldızın içindeki maddeler açığa çıkarılmıştı.

Bir süredir açığa çıkarılan bu maddeleri inceleyen bilim adamları, kuyrukluyıldızın içinde yüksek yoğunlukta organik kimyasallar bulunduğunu açıkladı. Şu sıralar bu kimyasal maddeleri tanımlamaya çalışan bilim adamları, elde edilen veriler ışığında dünyadaki organik yaşamın kuyrukluyıldızlar aracılığıyla taşınan kimyasal maddelerle başladığını savunan teoriyi güçlendirici nitelikler taşıdığını belirtiyorlar.

Daha önce yerden yapılan gözlemler ve uzay mekiği uçuşlarıyla kuyrukluyıldızlar bu konu çerçevesinde araştırılmıştı. Bilim adamları, kuyrukluyıldızların çekirdeklerinin etrafındaki ve parlak kuyruklarından savrulan toz parçalarını ve gazları incelemişlerdi.

4 Temmuz’da NASA büyük bir başarıyla Tempel 1 kuyrukluyıldızında bir patlama gerçekleştirerek içindeki maddelerin açığa çıkmasını sağlamış ve böylece kuyrukluyıldızların gizemini araştırmada bilim dünyasına büyük bir katkıda bulunmuştu.
Kaynak: Hürriyet 9 Eylül 2005

 
Süper Teyze 60
 Öğretmen Can’a sordu : - Büyüyünce ne olmak istiyorsun  Can ? - Öğretmen ve duvar ustası ! - Neden iki meslek birden oğlum ? - Çünkü sadece öğretmenlik yaparsam yazları işsiz  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.