En çevreci yakıt: Biodizel
 

Motorlarda fosil yakıtların yerine kullanılabilen ve tohum bitkilerin işlenmesiyle eldi edilen Biodizel çevre koruyucu özellikleriyle dikkat çekiyor.

Erciyes Üniversitesi Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mecit Aksu, biodizel ve bioetanolun teknolojik olarak en uygun çevre koruyucu bir yakıt olduğunu söyledi.

Biodizelin, motorlarda fosil yakıtların yerine kullanılabilen tarımsal mahsullerden oluştuğunu ifade eden Aksu, “Kolza, ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola gibi bitki tohumlarının işlenme suretiyle elde edilen bio yakıtlardır. Teknik olarak ise metil esterlerin bir karışımıdır. Yapılan çalışmalar sonucunda biodizel üretimi için en verimli ürünlerin kolza, ayçiçeği, soya fasulyesi ve kanola olduğunu göstermektedir. Ayrıca, mutfak, sanayi gibi atık yağlardan da biodizel üretilmektedir. Üretilen biodizel şayet fosil yakıtı ile karıştırılmamış ise B100 olarak adlandırılmakta, yüzde 5 oranında fosil yakıtına ilave ediliyorsa B5 (yüzde 5 biodizel + yüzde 95 fosil yakıtı) olarak adlandırılmaktadır” dedi.
Kaynak:Ntvmsnbc  15 Eylül 2005

 
Süper Teyze 139
Ayla ve Beril, ilk kez diskoteke gitmek için annelerinden izin almış ama eğlenceye kaptırıp eve çok gecikmişlerdi. Saati fark ettiklerinde Ayla korkuyla söylendi : - Eve girince annem beni haşl devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.